“De situatie is overduidelijk verergerd. Gisteren had de helft van onze patiënten ernstige verwondingen na valpartijen uit treinen of vrachtwagens”, vertelde Chloe Lorieux onlangs, medewerker van Dokters van de Wereld vanuit Calais. In het veldhospitaal, een eenvoudige houten constructie bemand met dokters en verpleegkundigen, komen momenteel 90 mensen per dag over de vloer. Twee weken geleden waren het er nog maar 60.

Dokter Jean-François Corty, directeur van de nationale projecten in Frankrijk, verklaarde woensdag dat de situatie ter plekke niet langer houdbaar is. “Vorig jaar telden we ‘slechts’ 15 doden rond Calais. Dit jaar zijn er sinds juni al 6 doden gevallen. Telkens gaat het over jonge mensen wiens dood vermeden had kunnen worden. Toch onderneemt de overheid onvoldoende actie om deze situatie een halt toe te roepen.”

Ook in de kampen zelf is de situatie ontoereikend. Terwijl het kamp bewoond wordt door zo’n 3000 migranten, zijn er slechts maaltijden voorzien voor 1000 tot 1500 mensen. De officiële verpleegpost is twee uur per dag open en telt één verpleegkundige voor 3000 mensen.

Om het gebrek aan structurele overheidshulp te vangen, is Dokters van de Wereld samen met een aantal andere ngo’s gestart met een noodprogramma. Er werd een hospitaal opgezet en bemand met dokters, verpleegkundigen, psychologen, tolken en bemiddelaars. In totaal zijn 25 medewerkers ter plekke.

“In de praktijk zijn we hier aan het doen wat we normaal gezien doen in vluchtelingenkampen aan de andere kant van de wereld: waterdistributie, het installeren van sanitaire voorzieningen, het verlenen van humanitaire noodhulp. Basisvoorzieningen dus, voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie, maar jammer genoeg niet gerespecteerd door de Franse overheid”, aldus Corty.

De patiënten in het veldhospitaal worden vooral geconfronteerd met ziekten die verband houden met de precaire leefomstandigheden: schurft, luchtwegeninfecties, huidaandoeningen. Dat naast de open wonden en breuken door mislukte pogingen om op vrachtwagens te raken. Naast de fysische aandoeningen, zien de medewerkers het aantal mentale problemen fors toenemen. “Het gaat vaak over jonge mensen die bomaanslagen hebben overleefd, de woestijn hebben doorkruist en nu hier zijn beland in alweer mensonterende omstandigheden”, aldus Corty.

Het internationale netwerk van Dokters van de Wereld roept de Franse overheid dringend op werk te maken van structurele oplossingen. “Het kan niet dat in één van de rijkste landen ter wereld mensen moeten overleven in zo'n mensonterende omstandigheden. Fundamentele mensenrechten zoals het recht op water, voedsel en een dak boven het hoofd moeten gerespecteerd worden", aldus Dokters van de Wereld. "Wij moeten mensen niet parkeren onder gammele tenten in kampen omdat we niet anders kunnen. We hebben een keuze. Dit is een welvarend Europees land en we hebben de middelen om het anders te doen. En daarmee bedoelen we niet de grens met Ventimiglia afsluiten in de hoop de instroom van migranten te doen dalen. ”