Migranten gevangen tussen Turkije en Griekenland

DUIZENDEN MENSEN ZITTEN MUURVAST IN NIEMANDSLAND TUSSEN TURKIJE EN GRIEKENLAND. ZONDER VOORZIENINGEN, ZONDER HOOP. EUROPA LAAT HEN LETTERLIJK IN DE KOU STAAN.

Duizenden vluchtelingen vast in niemandsland tussen Griekenland en Turkije

Turkije besloot eind februari de grenzen naar de EU te openen, waardoor nu duizenden vluchtelingen proberen de grens met Griekenland over te steken. Turkije gebruikt zo de wanhoop van mensen om druk uit te oefenen op de Europese Unie en Griekenland. De Griekse regering reageerde door het recht op asiel op te schorten, een onmenselijke en illegale maatregel die mensenlevens in gevaar brengt. Duizenden vluchtelingen zitten sindsdien vast in niemandsland tussen Turkije en Griekenland.

Vluchtelingen zijn een speelbal geworden in het politieke spel tussen Turkije, Griekenland en de EU.

Dokters van de Wereld biedt hulp op Lesbos
Intussen blijven wij hulp verlenen. Op het Griekse eiland Lesbos bieden onze teams in het vluchtelingenkamp Kara Tepe hulp aan met name kwetsbare gezinnen. Ook is er een noodteam in Sikaminia ingezet om hulp te bieden aan nieuwkomers. En bij Evros hebben we een snelle beoordelingsmissie ontwikkeld om de behoeften van de mensen die in het niemandsland zijn gebleven te controleren.

De kille feiten

Lees alle Kille Feiten hier

Inwoners Moria & KARA TEPE

20.761

Inwoners Moria & KARA TEPE

Capaciteit: 4.200

Asielaanvragen

90.000

Asielaanvragen

nog te behandelen

Aankomsten

59.726

Aankomsten

over zee in 2019

Doneer nu

SOLIDARITEIT MET VLUCHTELINGEN IN GRIEKENLAND EN TURKIJE

Dokters van de Wereld veroordeelt ten sterkste de politieke instrumentalisering van vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens. Turkije gebruikt de wanhoop van mensen om druk uit te oefenen op de Europese Unie en Griekenland. Tegelijkertijd staat de EU toe dat internationale overeenkomsten worden geschonden terwijl de EU juist moet gegarandeerd dat deze worden nageleefd. Ook het besluit van de Griekse regering om het recht op asiel in te trekken wordt sterk bekritiseerd door Dokters van de Wereld.

Lees hier het persbericht

Crisis op Lesbos: ongeluk of falend beleid

Op Lesbos is de vluchtelingencrisis veranderd in een humanitaire crisis. Een brand in het opvangkamp in Moria eiste eind september het leven van een Afghaanse vrouw. Een ongeluk, maar ook gevolg van een beleid dat tot overvolle kampen heeft geleid. Ingrijpen is geboden. De brand heeft de onmenselijke levensomstandig- heden in het kamp aan het licht gebracht. Die zijn al jarenlang zeer slecht. In Moria, een voormalig legerkamp, verblijven momenteel ongeveer 13 duizend mensen, terwijl de voorzieningen slechts toereikend zijn voor 3.000 personen.

Lees meer

Wat doen wij op Lesbos

Griekenland, en met name Lesbos, is en blijft nog steeds een belangrijk toevluchtsoord voor vluchtelingen. Velen zien Griekenland nog steeds als een vluchtbestemming. In de eerste weken van 2020 zijn er tientallen boten, met daarin meer dan 2800 vluchtelingen aangekomen.

Daarmee komt het totale aantal inwoners van Moria op 19.454, terwijl het kamp berekend is op 3000 inwoners. Het kamp barst inmiddels uit haar voegen en door deze overbevolking is er nu ook een kampement buiten het officiële kamp ontstaan.

Lees meer

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917