Eerst bang voor IS

Nu voor Covid-19

Vluchtelingen op Lesbos zochten een beter leven. Maar het enige wat ze kregen, was andere ellende. Ander gevaar.

Vluchtelingen op Lesbos zochten een beter leven. Maar het enige wat ze kregen, was andere ellende. Ander gevaar.

TIENDUIZENDEN MENSEN ZITTEN KLEM IN GRIEKSE KAMPEN. COVID-19 BETEKENT VOOR HEN EEN RAMP. EN EUROPA LAAT HET GEBEUREN.

Gevaarlijke omstandigheden

De situatie van vluchtelingen, migranten en asielzoekers in Griekenland is nijpender dan ooit. Er zitten tienduizenden mensen in kampen zoals Moria en Kara Tepe op Lesbos. In mensonterende omstandigheden. Als ratten in de val. Een makkelijke prooi voor Covid-19.

In het kamp Ritsona, op het Griekse vasteland, grijpt het virus al razendsnel om zich heen. Op het overbevolkte Lesbos is een eerste geval geconstateerd. Mensen die nu op het eiland aankomen, mogen vanwege beschermingsmaatregelen de kampen niet in, registratie en asielaanvragen zijn niet mogelijk. Ze kamperen op stranden, soms zelfs op het kerkhof of worden vastgehouden op een schip. Ondertussen hebben de meeste ngo-werknemers het eiland verlaten na de golf van racistische aanvallen en bedreigingen door de lokale bevolking.

Dokters van de Wereld biedt hulp op Lesbos

Intussen blijven wij hulp verlenen waar we kunnen. Dokters van de Wereld werkt samen met het Ministerie van Volksgezondheid om vluchtelingen voor te lichten. Mobiele teams verspreiden hygiënekits (zeep, desinfectiemiddel, handschoenen, masker) en geven informatie. Op het Griekse eiland Lesbos bieden onze teams in het vluchtelingenkamp Kara Tepe hulp aan met name kwetsbare gezinnen. Nu onder nóg zwaardere omstandigheden. Er zijn niet genoeg mensen en desinfecterende middelen, medische verbruiksartikelen en medicijnen om het coronavirus in de kampen het hoofd te kunnen bieden. Medisch personeel raakt uitgeput en de kosten lopen op. En hoe kun je mensen vertellen dat ze hun handen moeten wassen als er één kraan is voor 1.500 mensen?

De kille feiten

Lees alle Kille Feiten hier

Inwoners Moria & KARA TEPE

20.761

Inwoners Moria & KARA TEPE

Capaciteit: 4.200

Asielaanvragen

90.000

Asielaanvragen

nog te behandelen

Aankomsten

59.726

Aankomsten

over zee in 2019

Steun ons werk!

SOLIDARITEIT MET VLUCHTELINGEN IN GRIEKENLAND EN TURKIJE

Dokters van de Wereld veroordeelt ten sterkste de politieke instrumentalisering van vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens. Turkije gebruikt de wanhoop van mensen om druk uit te oefenen op de Europese Unie en Griekenland. Tegelijkertijd staat de EU toe dat internationale overeenkomsten worden geschonden terwijl de EU juist moet gegarandeerd dat deze worden nageleefd. Ook het besluit van de Griekse regering om het recht op asiel in te trekken wordt sterk bekritiseerd door Dokters van de Wereld.

Lees hier het persbericht

Crisis op Lesbos: ongeluk of falend beleid

Op Lesbos is de vluchtelingencrisis veranderd in een humanitaire crisis. Een brand in het opvangkamp in Moria eiste eind september het leven van een Afghaanse vrouw. Een ongeluk, maar ook gevolg van een beleid dat tot overvolle kampen heeft geleid. Ingrijpen is geboden. De brand heeft de onmenselijke levensomstandig- heden in het kamp aan het licht gebracht. Die zijn al jarenlang zeer slecht. In Moria, een voormalig legerkamp, verblijven momenteel ongeveer 13 duizend mensen, terwijl de voorzieningen slechts toereikend zijn voor 3.000 personen.

Lees meer

Wat doen wij op Lesbos

Griekenland, en met name Lesbos, is en blijft nog steeds een belangrijk toevluchtsoord voor vluchtelingen. Velen zien Griekenland nog steeds als een vluchtbestemming. In de eerste weken van 2020 zijn er tientallen boten, met daarin meer dan 2800 vluchtelingen aangekomen.

Daarmee komt het totale aantal inwoners van Moria op 19.454, terwijl het kamp berekend is op 3000 inwoners. Het kamp barst inmiddels uit haar voegen en door deze overbevolking is er nu ook een kampement buiten het officiële kamp ontstaan.

Lees meer

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917