Als je ongedocumenteerd bent mag je niet werken. En heb je dus ook geen geld om een bril aan te schaffen als je niet goed kunt zien. Stichting Eyes for the World helpt door oogtesten te doen en gratis brillen uit te delen aan kansarmen. In samenwerking met Dokters van de Wereld waren ze deze week in het Wereldhuis in Amsterdam.

Het is 10.00 uur. Het computerlokaal in het Wereldhuis in Amsterdam is getransformeerd tot wachtkamer. Het is erg druk. Er staat een hele rij mensen voor de deur. In de wachtkamer zijn alle stoelen al bezet en er zitten zelfs mensen in de gang op de grond te wachten. Iedereen heeft gehoord over de gratis oogtest, en de bril die je daarna - indien nodig - gratis mee naar huis krijgt. Iedereen die hier vandaag is heeft geen geldige verblijfspapieren en dus ook geen baan. Een bril aanschaffen is voor hun dus onmogelijk.

Koen van Pottelbergh, optometrist en oprichter van Eyes for the World heeft de zaal naast de ‘wachtkamer’ ingericht als behandelkamer. Aan de muur hangen posters met letters in verschillende grootte, zoals je ze bij de oogarts ziet hangen. Hij heeft meetapparatuur bij zich en een hele lading brillen met verschillende sterktes.

Iedereen heeft recht op goed zicht

Lema, een vrouw van 39 uit Ethiopië is als eerste aan de beurt. Ze kan niet goed zien van dichtbij en heeft vaak last van hoofdpijn. Een bril kan ze niet betalen. Ze is dan ook erg dankbaar dat ze vandaag hulp krijgt. Een beetje spannend vindt ze het ook. Koen begint met de meting. Om beurten moet ze haar ene en dan haar andere oog bedekken om vervolgens de letters op de poster op te noemen. Lema blijkt -1,5 te hebben aan beide ogen en krijgt een mooie bril van Koen. Ze is er heel blij mee!

Eyes for the World werd vijf jaar geleden opgericht door Koen van Pottelbergh. Hij was optometrist, maar gooide zijn leven over een andere boeg toen hij een zwaar auto- ongeluk kreeg, dat hij wonder boven wonder overleefde. Koen: ‘Ik heb veel geluk gehad en een tweede kans gekregen. Hierdoor is mijn kijk op het leven veranderd en besefte ik dat ik iets voor de wereld wil doen. Ik wil iedereen de kans geven om goed te kunnen zien. Want iedereen heeft recht op goed zicht.’

Een moderne bril op maat

Koen kwam in contact met een Amerikaanse professor die een zelf- verstelbare bril heeft ontwikkeld, de Focusspecs. Deze bril kun je zelf instellen op verschillende sterktes. De twee heren gingen een samenwerking aan. De brillen worden gemaakt in een sociale werkplaats door mensen met een beperking. Vanuit daar gaan ze de hele wereld over. ‘We zijn op missie geweest in onder andere Zambia en Madagascar en hebben de brillen daar uitgedeeld. Mensen zijn ontzettend dankbaar want andere mogelijkheden hebben ze daar niet.’

Voor de westerse samenleving heeft Eyes for the World inmiddels een nieuwe bril ontwikkeld. Een bril zonder dubbele glazen. Want dit ziet er in het westerse straatbeeld een beetje gek uit. Koen: ‘dankzij een nieuwe technologie, de EyeSnap Technologie, kunnen we nu alle sterktes aanbieden en een moderne bril op maat afleveren. Sinds vorig jaar werken we samen met L’OCCITANE. Een cosmeticamerk dat zich al jaren inzet voor mensen met oogproblemen. Dankzij hun sponsoring kunnen we 500 gratis brillen uitdelen.’

Weer naar buiten

In de wachtkamer wordt het steeds drukker. Er is inmiddels een groep ongedocumenteerde vrouwen en kinderen uit Utrecht gearriveerd. De volgende patiënt die plaats neemt is Stephanie. Ze komt uit de Filipijnen, is 27 jaar en woont nu een jaar in Nederland. Overdag helpt ze haar oom in een Bed & Breakfast. Stephanie heeft geen goede ogen. Gezichten kan ze niet scherp zien, het schoolbord lezen was altijd een probleem en inmiddels durft ze niet eens meer in haar eentje de straat op. Via de vriend van haar vriendin hoorde ze over de oogtest van Eyes for the World. Uit de meting blijkt dat ze aan beide ogen -2,50 heeft. Wat is ze blij dat ze een bril uit mag zoeken. Voor de spiegel probeert ze giechelend verschillende monturen uit. Ze gaat uiteindelijk met een mooi bruin exemplaar naar huis. ‘Ik kan eindelijk goed zien!’ lacht ze.

Luisteren en aandacht geven

Niet alleen worden er brillen uitgedeeld, ook worden enkele gesneuvelde brillen van de mensen zelf gerepareerd. Zoals van een oude meneer die aan een oog blind is. Vorige week werd hij aangereden op de fiets, waarbij zijn bril sneuvelde. De man kon een week lang bijna niets zien.

Aan het einde van de middag heeft Koen dertig mensen geholpen aan een bril. Stralend liepen de meeste mensen naar buiten. Het was het lange wachten waard. ‘Wat een topdag!’ zegt Koen. Ik ben trots op de samenwerking met Dokters van de Wereld. We hebben hier samen twee jaar aan gewerkt, het resultaat is super. We hebben vandaag veel kwetsbare mensen blij kunnen maken en dat vind ik fantastisch. Mijn werk beperkt zich niet alleen tot het doen van oogmetingen, ik luister naar de mensen en geef hun aandacht. Daardoor voelen ze zich gewaardeerd. Wat ik het leukst vond vandaag? Dat ik samen met deze groep mensen heb geluncht en hen blij rond zag lopen met mijn brillen.’

Dokters van de Wereld en Eyes for the World zijn 17 en 24 mei in de Pauluskerk in Rotterdam.