Hendrik Verschuur - voorzitter Dokters van de Wereld

Hendrik Verschuur

Hendrik Verschuur (1961) is sinds medio 2021 voorzitter van Dokters van de Wereld. Hendrik stelt zich voor:

“Ik ben keel-neus-oor-arts en hoofd-hals oncoloog. Mijn ziekenhuis is sinds 1996 (de voorlopers van) het Haaglanden Medisch Centrum. Hier kom ik de hele wereld tegen: arm en rijk, met en zonder migratieachtergrond, welbespraakt en wilsonbekwaam. Ik zie patiënten voor eenvoudige ingrepen zoals amandelen knippen tot ingewikkelde aandoeningen zoals keelkanker.

Die variëteit past bij mij. Patiënten van alle rangen en standen en achtergrond prikkelen mijn nieuwsgierigheid, net als de complexe patiënten voor wie geen standaardbehandeling bestaat.
Als arts wil ik mijn patiënten beter maken. Hetzelfde geldt voor de zorg als geheel; buiten de spreek- en operatiekamer was en ben ik ook actief.

Ik heb onderwijs gegeven aan studenten en artsen, en leid jonge artsen op tot (kno-)arts. Ik heb gevarieerde bestuurlijke ervaring, onder meer als divisiemanager en stafvoorzitter van mijn fusieziekenhuis. Sinds een paar jaar ben ik actief als toezichthouder in de ouderenzorg en in een ziekenhuis. Ik krijg energie van problemen waarvoor ik zoveel mogelijk oplossingen mag bedenken en uitwerken. Dat doe ik zowel praktisch (alleen maar praten leidt nergens toe) als strategisch (zonder einddoel geen richting). Met werkervaring in Frankrijk, Canada en Curaçao heb ik geleerd dat oplossingen uit onverwachte hoek kunnen komen.

Als arts in een groot binnenstadsziekenhuis ben ik altijd betrokken geweest bij patiënten die extra aandacht nodig hadden naast hun medische aandoening. Door hun verslavingsverleden, hun lage sociaaleconomische status of hun migratie achtergrond.

Ik vind met heel mijn hart dat het recht op goede zorg voor iedereen geldt, los van hun officiële status, achtergrond of verleden. Dokters van de Wereld pleit daarvoor en zorgt dat juist die mensen die het kwetsbaarst zijn ook geholpen kunnen worden. Zowel in het binnenland als, samen met de onze zusterverenigingen van Medecins du Monde International, in het buitenland.

Samen met het hele team van Dokters van de Wereld en alle vrijwilligers, zal ik me inzetten om dit doel te bereiken.

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917