Voldoende groente en fruit, matigen met zout en vet, en volkorenbrood in plaats van wit. Om gezond te blijven moet je gezond eten. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch hebben veel mensen in Nederland geen idee, met gezondheidsklachten als gevolg.

"Iedereen heeft het recht om te weten hoe je gezond kunt leven, vindt Eline Heemskerk. Ze is diëtist en werkt op vrijwillige basis als groepstrainer bij Dokters van de Wereld. "Goede voeding is onderdeel van een gezonde levensstijl. Met voorlichting over voeding en gezondheid helpt Dokters van de Wereld kwetsbare groepen, zoals migranten, om zelf gezondere keuzes te maken."

Voor ongedocumenteerde migranten is het lastig om elke dag voor een gezonde maaltijd te zorgen. Vaak is er niet genoeg geld om gezonde producten te kopen en zijn ze aangewezen op de maaltijden in bed-bad-broodlocaties of andere opvanglocaties. Waar de voedingsrichtlijnen niet altijd in acht worden genomen. Naast gebrek aan financiën hebben veel migranten ook weinig kennis van gezonde producten. “Ik zie veel mensen met buikklachten en verstoppingen,” zegt voedingsexpert en vrijwilliger Mirjam de Jong. Mirjam geeft al een tijdje voorlichting voor Dokters van de Wereld. “Ze weten bijvoorbeeld niet wat vezels zijn."

Alle beetjes helpen

"Daarnaast zijn gezonde producten vaak te duur," vervolgt de Jong. "Volkorenbrood bijvoorbeeld is duurder dan witbrood. Ook is zelf koken er meestal niet bij omdat er geen gasfornuis is. En degene die dit wél hebben, maken veelvuldig gebruik van Maggi en bouillonblokjes, waar erg veel zout in zit. Dit komt veel voor in de Afrikaanse eetcultuur en is ook erg lekker, maar natuurlijk niet gezond.” Door middel van voorlichting in onder andere migrantenkerken en moskeeën probeert Dokters van de Wereld mensen bewust te maken en aan te leren om, indien mogelijk, voor gezondere producten te kiezen. “Iedereen moet gezond kunnen eten,” vindt Mandy Tijm. Mandy is ook een van de voorlichters van Dokters  van de Wereld. “De mensen die wij spreken hebben vaak een andere kijk op voedsel. Sommigen komen uit landen van schaarste. Bij anderen zijn overdadige maaltijden traditie. Dat maakt het niet eenvoudig om bij deze groepen gezondheidsbewustzijn te creëren. Toch wil ik me hier graag voor inzetten omdat ik denk dat alle kleine beetjes helpen. Je hebt maar één lichaam, waar je goed voor moet zorgen."