Joop de Vries neemt afscheid na 29 missies voor Operatie Glimlach
Joop de Vries, uiterst rechts op de foto, in het vliegtuig op weg naar haar laatste missie.

Joop de Vries neemt afscheid na 29 missies voor Operatie Glimlach

Om dit vak goed uit te kunnen oefenen moet je kunnen loslaten

Maar liefst 29 keer ging Joop de Vries (72) mee op missie met Dokters van de Wereld. Afgelopen lente was haar laatste voor Operatie Glimlach, naar het Haydom Lutheran Hospital in Tanzania. Joop stond als medisch coördinator de chirurgische teams bij tijdens de missies. Deze taak heeft ze in Haydom met succes volbracht. Ze heeft zichzelf letterlijk overbodig gemaakt. Haar lokale collega’s hebben het helemaal van haar overgenomen.

Training van medisch personeel is een belangrijk onderdeel van Operatie Glimlach. Nederlandse chirurgen opereren tijdens de missies samen met hun lokale collega’s kinderen en jongeren met ernstige verwondingen. Met het uitbreiden van de skills van lokale artsen en verpleegkundigen wordt de zorg duurzaam verbeterd. De Tanzaniaanse artsen zijn daardoor steeds meer in staat operaties zelfstandig uit te voeren.

Aanspreekpunt

“Ik ben in 2011 met mijn eerste missie begonnen”, vertelt Joop. “Eerst naar Bangladesh, daar zijn we zeker een keer of vijf geweest op verschillende locaties. Verder ben ik in Sierra Leone geweest, in Vietnam, Marokko. In totaal dus 29 missies. Mijn hoofdtaak was ervoor te zorgen dat ons team en het lokale team samen echt een team werden. Dat de verstandhouding zodanig was dat men goed met elkaar kon werken. Verder zorgde ik ervoor dat alles goed gecoördineerd was. Dat de mensen hun werk konden doen. Ik was het aanspreekpunt, ik regelde alles wat ze graag wilden doen.”

Werk volbracht

Joop deed haar werk zo goed dat de tijd nu is gekomen om haar functie neer te leggen. De lokale artsen hebben veel overgenomen van de coördinatie en voorbereidingen. Er is een meer gelijkwaardig partnerschap ontstaan met Haydom in de uitvoer van het chirurgische training programma. Daarbij heeft het ziekenhuis ook veel kunnen digitaliseren. “De laatste twee jaar werd al duidelijk dat mijn lokale collega’s het over kunnen nemen. Dat bewijs heb ik gezien. Toen ik begon liep ik altijd met twee volle tassen vol papieren rond. Met name de screening van de patiënten was altijd een drukke dag. Alles moest geregistreerd worden in de database. Dat kostte heel veel tijd. Nu was het totaal anders. Alles is gedigitaliseerd. Ik had dit keer aanzienlijk minder werk te doen. Ik hoefde me helemaal niet te bemoeien met de database.”

Tekst gaat verder onder de video

In lichterlaaie

Van alle mensen die Joop op de missies tegenkwam is een patiënt haar erg bijgebleven. Het betreft een vrouw die een klein zaakje runde waar ze benzine verkocht. Tijdens het overgieten van de brandstof van grote vaten naar kleine vaten ging het heel erg fout. Joop: “Er ontstond brand en zij stond meteen in lichterlaaie. Ze is toen achter op een motor al brandend naar een ziekenhuis gebracht. Ze had vreselijke brandwonden. Zij is door ons in twee fasen geopereerd.”

Impact

“Toen ik haar voor het eerst bezocht lag ze helemaal teruggetrokken en depressief in bed. Ze was ontzettend bang dat haar moeder, die al oud was, niet meer voor haar kon zorgen. Ze werd namelijk geweerd door haar vrienden en zelfs haar familie. Niemand wilde haar meer. Ze had hele erge brandwonden in haar gezicht. Toen we haar hadden geopereerd, vond er verbetering plaats. Nu gaat het heel goed met haar. Ze kan weer voor zichzelf en haar kind zorgen. Dat heeft heel veel impact op mij gehad. Het kan dus zomaar gebeuren dat je helemaal alleen komt te staan. Wat moet je dan? Er is hier geen revalidatiecentrum waar je maandenlang kan verblijven.”

Sleutel tot succes

Los kunnen laten en geduld hebben. Dat zijn volgens Joop twee belangrijke voorwaarden voor een succesvolle missie. Joop: “Om je vak goed uit te kunnen oefenen, moet je kunnen loslaten. Elke patiënt die lijdt doet wat met je. Tijdens het werk ben je er voor de mensen. Als je dan aan het einde van de dag met je collega’s napraat over wat je hebt meegemaakt, verwerk je het op een goede manier en kun je het voor je gaat slapen loslaten.”

Win-winsituatie

Samenwerken met mensen uit een andere cultuur kan een uitdaging zijn. Iedereen heeft zijn eigen werkwijze en die kunnen soms moeilijk te verenigen zijn. Volgens Joop moet je je vooral realiseren dat de lokale mensen het uiteindelijk helemaal moeten kunnen overnemen. “Wees op je hoede dat je niet teveel zelf doet. Je moet vaak veel geduld hebben, maar uiteindelijk win je daar het meeste mee. Het is belangrijk dat je je beseft dat je te gast bent tijdens een missie. Dat de lokale mensen een eigen manier van werken hebben en dat je daarmee moet leren om te gaan. Je moet een win-winsituatie proberen te creëren. Ik denk dat je dan de meeste resultaten kunt boeken.”

Deel dit artikel

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917