‘Ik ben meer dan alleen een vluchteling’

Connectness, Hope, Identity, Meaning, Empowerment, Recognition en Safety. Dat zijn de pijlers van een nieuwe training die Dokters van de Wereld sinds september vorig jaar aanbiedt aan ongedocumenteerden met een trauma. De zeven pijlers vormen de basis van de METS methode voor persoonlijk herstel bij psychische problematiek, die zeer effectief blijkt.

METS staat voor: Method for Empowerment of Trauma Survivors. De focus van de training ligt niet op het trauma, maar op het (her)ontdekken van de eigen kracht en identiteit van de deelnemers. Wat geeft jou betekenis? Wie ben jij? Hoe ben jij in contact met andere mensen? Een greep uit de reacties van cursisten: ‘Ik ben meer dan alleen een vluchteling’, ‘ik heb veel geleerd over mezelf, een nieuwe kijk gevonden op mijn leven’. ‘Ik heb nieuwe manieren ontdekt om met mijn problemen om te gaan’.

Voorbereidend werk

“De training is bedoeld voor ongedocumenteerde mensen die op onze psychosociale spreekuren komen en in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een behandeling voor posttraumatische stressstoornis (PTSS)”, vertelt METS-trainer Martha Teijema. “De wachtlijst voor zo’n behandeling in een traumacentrum is vaak erg lang. Daarom bieden wij hen in de tussentijd een METS training aan. Ongedocumenteerde mensen krijgen bij ons de METS en hopelijk daarna een behandeling bij een traumacentrum.“

De training wordt gegeven door medische vrijwilligers van Dokters van de Wereld; psychologen en artsen met ervaring in de psychiatrie. Zij zijn daarvoor speciaal opgeleid door traumacentrum Arq of Laguna, een collectief voor psychische gezondheidszorg. De training bestaat uit negen bijeenkomsten en is gratis voor de deelnemers. De groepsgrootte varieert van vier tot negen deelnemers. Op dit moment wordt METS alleen aangeboden in Amsterdam, maar er zijn plannen voor uitbreiding naar Den Haag en Rotterdam.

Focussen op wat wél kan

Martha: “De training is echt een groot succes. Mensen hebben er echt heel veel aan. Vooral de focus op identiteit vinden mensen fijn. We bespreken bijvoorbeeld de vragen ‘wie ben jij? Wat zijn de rollen die jij aanneemt in het leven? Het feit dat daar na jaren weer over gesproken wordt. Dat je niet alleen ongedocumenteerde bent of vluchteling of hoe je het ook noemt. Er was bijvoorbeeld een oudere man die al 28 jaar in Nederland is en die supermooi kan tekenen. METS liet hem zien dat dat ook een van zijn identiteiten is, en mag zijn. Dat hij nog steeds een ongedocumenteerde in Nederland is, maar ook kan zeggen: ‘ik ben tekenaar’. Wat we ook vaak zien is dat mensen eenzaam zijn en moeite hebben met vertrouwen. Dat zijn allemaal aspecten die besproken worden en dan vanuit iemands kracht. Dus niet: ik vertrouw niemand, maar focussen op de voordelen als je wèl op iemand vertrouwt.”

Europese samenwerking

Het METS project wordt gefinancierd door de Europese Commissie. De training is ontwikkeld door Arq Psychotrauma Expert Groep en wordt inhoudelijk gestuurd door het expertiseteam Herstel Ondersteunende Zorg (HOZ) van Equator Foundation. Er wordt samengewerkt met organisaties uit verschillende Europese landen