Mag je aan een gebit zien hoeveel iemand verdient?

Mondzorg

Aan iemands gebit kunnen zien hoeveel hij verdient. Dat was vroeger vaak het geval. En die kant lijken we weer op te gaan. Tandzorg blijkt een probleem in Nederland. Steeds minder mensen gaan, vanwege de hoge kosten, naar de tandarts. Kiespijn, rotte tanden, bloedend tandvlees – het is slechts een kleine greep aan mondklachten die daaruit voortkomen. Maar de gevolgen strekken verder. Eten wordt moeilijk en slapen gaat vaak ook niet meer. De algehele gezondheid gaat achteruit en de kwaliteit van leven verslechtert. Daarnaast kunnen rotte tanden ook ándere aandoeningen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten. Bij zwangere vrouwen kunnen tandvleesontstekingen zelfs leiden tot vroeggeboorten. Nederland telt ongeveer 1 miljoen mensen die om financiële redenen niet naar de tandarts kunnen. Tandartsen zijn bezorgd: hun zorg dreigt een luxeproduct te worden.

 

Peter Kokernoot, kreeg een gratis gebitssanering

“Ik gun iedereen een tandartsbehandeling”

Peter Kokernoot (51) was jarenlang dakloos. Zijn voortanden waren afgebroken, maar geld voor een tandartsbehandeling had hij niet. Het beïnvloedde zijn leven. Hij schaamde zich en durfde niet te lachen. Kokernoot: “Dan draaide ik mijn hoofd weg, of verborg ik met mijn hand mijn mond. Ik werd erg onzeker en langzaam zakte ik weg in een sociaal isolement." Toch vond hij werk bij een autoverhuurbedrijf. Hij mocht auto’s van de ene klant naar de andere rijden, maar echt contact met klanten zelf had hij niet. Niet veel later kreeg Kokernoot bericht dat hij in aanmerking kwam voor een gratis gebitssanering via een regeling voor daklozen. “Dat wilde ik natuurlijk heel graag. De tandarts maakte het gat in mijn voortanden weer dicht en alles werd goed schoongemaakt. Het resultaat is prachtig en ik ben vreselijk blij! Ik voel me weer een knappe man en kan weer glimlachen, ben veel zelfverzekerder. Mijn leven is hierdoor echt veranderd. Zo’n tandartsbehandeling gun ik iedereen.”

»

“Ik gun iedereen een tandartsbehandeling”
Peter kreeg een gratis tandartsbehandeling

Kiespijn, extra pijnlijk zonder verblijfspapieren

Naast Nederlanders met een laag inkomen, is ook de groep ongedocumenteerde migranten in Nederland de dupe van dure tandzorg. Zij mogen zich niet verzekeren, waardoor sommigen zelfs nog nooit in een tandartsstoel hebben gezeten. In de Zorgbus, het mobiele spreekuur van Dokters van de Wereld waarmee we wekelijks medische spreekuren houden voor mensen zonder verblijfspapieren, komen erg veel tandproblemen voorbij. Arne Bleijenberg is arts en medisch vrijwilliger op de Zorgbus. Wekelijks ontvangt hij groepen ongedocumenteerde migranten. “Eén op de vijf klachten die wij zien, zijn tandproblemen. Vaak is dit het resultaat van maanden- of jarenlange slechte mondverzorging. Mensen hebben pijn door gaatjes of ontstekingen die er al lang zitten.”

Kiezen voor Elkaar: gaten vullen in de mondzorg

Dit kan zo niet doorgaan. Begin 2018 ontving Dokters van de Wereld 554.000 euro van de Postcode Loterij, speciaal voor mondzorg. Met deze extra bijdrage startten we het tweejarige project ‘Kiezen voor Elkaar’, waarmee we kwetsbare mensen kunnen helpen aan 1.000 tandartsbehandelingen. Met de mobiele units van Europe Medicare kunnen we de doelgroep bereiken. Daarnaast brengen we de ontoegankelijkheid van mondzorg bij kwetsbare groepen in beeld en kaarten we deze aan bij beleidsvoerders en andere relevante organisaties.

ALLE MENSEN, GELD OF GEEN GELD, VERDIENEN GEZONDE TANDEN

Steun Dokters van de Wereld

Doneer nu!
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46