Zuid-Turkije en Noord-Syrië zijn getroffen door zeer zware aardbevingen. In de negen klinieken van Dokters van de Wereld in Noord-Syrië helpen we zo veel mogelijk slachtoffers. Ook vanuit Izmir en Istanbul zijn teams gekomen om medische noodhulp te verrichten.

“In Noord-Syrië waren vóór de aardbevingen al miljoenen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Om die reden waren wij al werkzaam in het gebied. Door de oorlog lagen daar al veel ziekenhuizen in puin”, zegt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, die drie dagen voor de ramp nog op werkbezoek was in het gebied. “De omstandigheden waaronder onze collega’s mensen in de regio helpen, was al behoorlijk heftig. Nu is daar deze ramp overheen gekomen.”

Grenzen open voor noodhulp

De internationale noodhulp voor Syrië na de aardbevingen komt zeer moeizaam op gang. Pas drie dagen na de aardbevingen passeerden de eerste vrachtwagens met hulp de grens tussen Turkije en Syrië. Dokters van de Wereld roept al langer op dat er meer grenzen open moeten voor humanitaire noodhulp. Op 14 februari werd gelukkig eindelijk bekend dat er twee extra grensovergangen opengaan.

Geef een overlevingspakket!

Om de noodhulp verder op te schalen is er geld nodig! Onze noodhulpteams delen overlevingspakketten uit. Daarmee kan 1 persoon 3 dagen overleven. Voor € 91 geeft u een compleet overlevingspakket aan een slachtoffer van de aardbeving. Vanzelfsprekend zijn alle giften meer dan welkom! Doneer hier.

Nu zijn de omstandigheden nóg erger

Het epicentrum lag net buitende de Turkse stad Gaziantep, waar Dokters van de Wereld een kantoor heeft waarvandaan medische hulp aan mensen in Noord-Syrië wordt verleend. Voor de aardbeving waren de omstandigheden in het gebied al erbarmelijk: ontzettend veel mensen leven in tentenkampen zonder elektra of schoondrinkwater. Waardoor er ziekten zoals cholera heersen. Na de aardbeving zijn de mensen uit dit gebied er nog veel erger aan toe.

Meehelpen? Doneer hier.