Project: Operatie Glimlach


Operatie Glimlach
Tijdens de missies van Operatie Glimlach  gaat een team van plastisch chirurgen, anesthesisten en (OK) verpleegkundigen op vrijwillige basis aan de slag in een ontwikkelingsland. Zij opereren daar vooral kinderen en jongvolwassenen met een schisis (hazenlip) of littekens na brandwonden. De patiënten krijgen gratis reconstructieve chirurgie. Zorg die normaal gesproken voor hen niet toegankelijk is. Daarnaast geeft het chirurgisch team trainingen aan het lokale, medische personeel om de missies een duurzaam karakter mee te geven. We delen kennis en het team brengt specifieke vaardigheden bij zodat de lokale medici de operaties in de toekomst zelf uit kunnen voeren.

Toegang tot essentiële chirurgische zorg
Toegang tot essentiële chirurgische zorg is maar voor een klein deel van de wereldbevolking gewaarborgd. We zien dat deze zorg voor veel mensen te kostbaar, niet beschikbaar, onveilig of onvoldoende nabij is. Daarnaast zijn er veel landen waar geen of te weinig goed opgeleide chirurgen beschikbaar zijn. Deze zorg is onontbeerlijk, want wanneer kinderen met een aandoening geboren worden, bijvoorbeeld een schisis (hazenlip), halen velen hun vijfde levensjaar niet. Daarnaast zien we dat de kinderen die wel overleven, vaak geen kans hebben op een eerlijke toekomst omdat ze er anders uitzien of omdat ze functioneel beperkt zijn. Bijvoorbeeld door brandwonden.

Brandwonden en schisis 
In ontwikkelingslanden komen ernstige brandwonden bij kinderen vaak voor; families koken op veel plaatsen op open vuur. Kinderen spelen hier dichtbij en kunnen in het vuur vallen of krijgen kokende olie of water over zich heen. Gespecialiseerde brandwondenzorg zoals we die in Nederland kennen, is hier niet voorhanden. De behandeling is vaak provisorisch en te kort. Het resultaat is vergroeid littekenweefsel (contracturen), beperkingen in het gebruik van ledematen en ontzettend veel pijn.

Ook kinderen met een schisis worden ernstig beperkt in het dagelijks leven. Ze kunnen moeilijk eten en drinken en worden door hun afwijkende uiterlijk niet geaccepteerd door de gemeenschap. Ze worden gepest, mogen niet naar school en in sommige gevallen worden ze verbannen.

Impact en resultaten
Dankzij een operatie krijgen deze kinderen medisch, functioneel én sociaal een totaal ander leven. Hun omgeving accepteert hen weer, ze kunnen weer naar school en krijgen de mogelijkheid een baan te vinden en een gezin te stichten. Kortom, ze krijgen weer een kans op een zelfstandige en gelukkige toekomst. De operaties kunnen daarom met recht ‘levensveranderend’ worden genoemd.

Tijdens onze missies worden zoveel mogelijk data en verhalen verzameld. De data gebruiken we voor onderzoek. Daarnaast ziet Dokters van de Wereld het als haar taak om de verhalen te vertellen die zij hoort en ziet, om zo het belang van toegang tot essentiële chirurgische zorg onder de aandacht te brengen.

In 2014 hebben we tijdens zes missies in totaal 592 operaties uitgevoerd en hebben 219 medici deelgenomen aan trainingen. Deze missies vonden plaats in  Bangladesh, Guinee Bissau, Burundi en Tanzania. De missies zijn uitgevoerd in samenwerking met chirurgische teams uit 4 Nederlandse ziekenhuizen. 

De missies en onze partners
Vier tot zes keer per jaar voert Dokters van de Wereld een Operatie Glimlach missie uit naar ontwikkelingslanden. De chirurgische teams doen dit op geheel vrijwillige basis en vaak (deels) in eigen tijd.

De teams zijn werkzaam in verschillende ziekenhuizen in Nederland: het  UMCG, het MCL, de Isala Klinieken, MST en het AMC. Daarnaast werken we tijdens de missies nauw samen met Stichting Faridpur en Interplast Holland.
Zonder onze lokale partners zouden we de missies niet kunnen organiseren. In Bangladesh werken we samen met Aloshikha RSD, Chandradip Development Society, Faridpur Welfare  Foundation en de Jamuna Bank. De lokale ziekenhuizen waar we mee samenwerken zijn in Barisal, Faridpur en Munshigonj. In Tanzania werken we nauw samen met CCBRT. In deze kliniek voeren we eveneens missies uit.