Reach Out
Veel vluchtelingen en migranten die sinds 2015 naar Europa zijn gekomen, hebben in hun thuisland, tijdens de reis of in het aankomstland te maken gehad met seksueel en gendergerelateerd geweld (SGBV)*. Exacte data ontbreken, maar volgens schattingen gaat het om meer dan 50 procent. Deze mensen zoeken vaak geen hulp om verschillende redenen. Omdat ze zich schamen, taalproblemen hebben, vrezen voor stigma, of om familie eer te schaden. Er is ook angst voor autoriteiten dat met name bij mensen zonder verblijfspapieren speelt vanwege angst om uitgezet te worden. Ze weten meestal ook niet wat hun rechten zijn en waar ze terecht kunnen voor hulp.
Om deze mensen bij te staan is Dokters van de Wereld begin 2020 met het project Reach Out gestart. Dit project heeft als doel de toegang tot de noodzakelijke hulpverlening voor vluchtelingen en migranten die in aanraking zijn gekomen met seksueel en gendergerelateerd geweld te verbeteren. Het door de Europese Unie gefinancierde project loopt tot medio 2021 en wordt gelijktijdig uitgevoerd door MdM in België, Duitsland en in Servië in samenwerking met het Servische Rode Kruis.
Om bovengenoemd doel te bereiken voert Dokters van de Wereld verschillende activiteiten uit in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Nijmegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaande netwerken en de spreekuren van Dokters van de Wereld, zoals het Zorgcafé en de Zorgbus. De activiteiten zijn gericht op migranten met SGVB-ervaringen, op professionals en cultuur mediators die met deze doelgroep werken en migrantenorganisaties.