Verhalen over mondzorg

Ali, Angela en Nadia hebben ieder hun eigen verhaal hoe zij niet naar de tandarts konden. Lees hier hun hele verhaal, en deel jouw verhaal! Hoe meer verhalen wij hebben, hoe sterker wij staan in onze oproep!
En heb jij de petitie al getekend?

Angela werkte jarenlang voor een groot bedrijf, naast de zorg voor drie kinderen. Totdat zij bij een reorganisatie werd ontslagen, haar moeder overleed en zij in een depressie belandde. Ze kwam thuis te zitten, zonder baan en zonder geld. Haar gebit was al niet in optimale staat, maar toen ze de tandartsrekeningen niet meer kon betalen, ging het snel achteruit. Haar tanden gingen rotten, met veel pijn en ontstekingen als gevolg. Angela: “Ik had ontzettend veel pijn in mijn mond. Om alles weer gezond te maken had ik meerdere wortelkanaalbehandelingen en kronen nodig. Volgens de tandarts was ik dan minstens een paar duizend euro kwijt. Dat geld had ik niet. Daarom besloot ik al mijn tanden te laten trekken en een prothese te nemen. Dit wordt namelijk deels vergoed door je basisverzekering en ik hoefde zelf nog maar een klein deel bij te dragen. Dan was ik er in één keer vanaf. Natuurlijk vond ik het moeilijk, als dertiger. Maar ik had geen andere keuze.” Lees het hele verhaal van Angela

Nadia (60) is de dupe van te hoge mondzorgkosten. De administratief medewerkster moest om gezondheidsredenen stoppen met werken. Al snel liep ze een huurachterstand op en stapelden ook andere kosten zich op, waardoor ze nu in de schuldsanering zit. Een aanvullende tandverzekering zit er daarom niet in voor haar. Toen de brug in haar onderkaak plotseling brak, had ze geen geld om dat te verhelpen. Dokters van de Wereld bood uitkomst.

Ali (44) uit Palestina vluchtte twintig jaar geleden naar Nederland. Ali heeft veel medische klachten en kampt al sinds 2010 met tandproblemen. In zijn onderkaak mist hij links vier kiezen en aan de rechterkant heeft hij een ontsteking onder zijn kroon, die moet worden vervangen. Door de pijn in zijn mond kan Ali niet goed kauwen, waardoor hij nu maag- en darmproblemen heeft. Omdat Ali een ongedocumenteerde migrant is en hij daarom geen zorgverzekering kan afsluiten, kan hij geen wortelkanaalbehandeling en een prothese betalen. Ali kreeg steeds meer pijn en zijn gezondheid ging in rap tempo achteruit. Hij klopte aan bij onze Zorgbus en krijgt nu de behandeling die hij nodig heeft.

HET VERHAAL VAN SANNE

Ik ben door twee dubbele longontstekingen dusdanig ziek geworden dat ik na amper een jaar ziekte in de IVA ben belandt. Ik zet net boven het bestaansminimum en val overal buiten de boot wat vrijstellingen aangaat. De tandzorg welke ik nodig ben is niet meer te betalen daar mijn gebit door medicatie gruwelijk snel achteruit gegaan is.
Ik sta in het voorportaal voor een dubbele longtransplantatie. Het enige dat dit nog tegenhoudt is mijn gebit. Ik heb veel facings bijelkaar gespaard maar zal nu alles moeten laten trekken uit kostengronden………een gruwelijke beslissing waar ik al twee jaar mee rondloop maar niet toe kan komen. Ik zou er duizenden euro’s voor overhebben als ik het had.

VERHAAL VAN KIRSTEN

Ik ben 32 en heb problemen met terug trekkend tandvlees. Mijn onderste 2 tanden zitten los. Na een wortelkanaalbehandeling was ik door mijn dekking heen, terwijl ik eigenlijk naar een paradontoloog moet om mijn tanden kundig vast te laten zetten. Mijn tandarts heeft nu bij 1 tand een noodoplossing gedaan door het met het spul van een vulling, mijn tand vast te zetten aan mn andere tand. De andere tand zit dus nog los! Ik moet mijn verzekering omhoog doen, maar dat geld kan ik maandelijks echt niet missen. Ik loop dus het risico dat ik voor mijn 35ste 2 ondertanden kwijt ben.

HET VERHAAL VAN SARA

Mijn naam is Sara (27) en ik woon samen met mijn man (30) en zoon (9) en dochter (2). Al sinds 2013 zitten wij in de schulden, en krijgen daarbij nu eindelijk hulp. We zijn in 2017 uit ons huis gezet wegens huurachterstand. Door veel hulp van de gemeente hebben we in 2018 gelukkig weer een woning toegewezen gekregen. Zijn we in beschermingsbewind gegaan, en is sinds februari dit jaar ons 3-jarige schuldhulp traject gestart! Zo ver zo goed dus. Ons leven is een heel stuk positiever! We zitten nu alleen nog met het probleem dat we niet naar de tandarts kunnen omdat hier geen budget voor is. De kinderen kunnen gelukkig wel, maar zelf zitten we met gaatjes, afgebroken kiezen en veel en vaak pijn. We hebben geen idee hoe we dit kunnen oplossen. Ik zag het verhaal op RTL nieuws, en ben gelijk gaan zoeken! Ik hoop dat jullie iets voor ons kunnen doen. Als het aan mij ligt worden al mijn tanden eruit getrokken en een gebit erin want ik ben helemaal klaar met de pijn, het warm en koud wat niet te doen is op mijn tanden en kiezen. Graag hoor ik of er mogelijkheden zijn om zowel mijn man (die angst heeft voor de tandarts) en mijzelf te kunnen helpen!

VERHAAL VAN SIMON

Na een lange detentie in het buitenland is mijn van nature slecht gebit helemaal slecht geworden. Ik heb een paar tandartsen bezocht maar alleen de controle, kijken wat nodig is, is al duur. Ik heb een geheel nieuw gebit nodig maar de opgegeven kosten kan ik never nooit niet betalen. Het hebben van een slecht gebit heeft meerdere negatieve gevolgen voor mij: slecht kunnen eten en dus zwaar vermagerd, vrij constante pijn waardoor ik teveel ibuprofen heb geslikt waardoor ik nu ook maagklachten heb, zelfvertrouwen is niet bestaand aangezien ik ongelofelijk schaam voor de staat van mijn mond, dit betekent dat ik vereenzaamd ben, een liefdesrelatie zit er niet in wat mij ook depressief maakt. Ik ben constant aan het vechten tegen ontstekingen waardoor ik ook niet zo fit ben als ik zou moeten zijn, vaak vermoeid, maakt mij een slechtere vader dan ik wil zijn. Soms denk ik dat een vluchtweg de criminaliteit in het enige is dat mij kan redden, alleen dan zou ik de kosten kunnen betalen, maar ik weet dat dit geen optie is, ik wil niet zo’n persoon zijn.
Het ergste is de kennis dat ik letterlijk de dood in de ogen staat op 37 jarige leeftijd, een binnenslaande ontsteking zou fatale gevolgen kunnen hebben.
Ik ben een schim van de man die ik was, die ik probeer te zijn, door de fysieke en mentale belemmeringen die ik ondervind puur door een rot gebit.

Ervaringen van anderen

  1. maria schreef:

    ik ben maria ik heb zo’n slecht gebit ik heb geen glazuur meer op mn tanden sinds klein meisje zijn al paar tanden uit getrokken ik heb kroon binnen kort moet r weer kroon vervangen worden ik leef van uit kering ik heb vaak pijn in mn mond maar ik durf ht niet te laten trekken tot dat ik niks meer in mn mond heb ook al moet ik steeds andere vragen ht te betalen

  2. Shirley Mostert van beek schreef:

    Ik loop al drieweken met zenuw pijn heb geen geld om de tand eruit te laten trekken loop dus nu met mijn moet dus echt naar de tandarts dan maar iets deze maand niet betalen loop ik daar ook weer mee achter

  3. Ton schreef:

    De gemeente heeft regelingen dat medisch noodzakelijke kosten worden vergoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917