HELP ONS OM LEVENS TE REDDEN

Ernstige voedselcrisis in Jemen

5 MILJOEN KINDEREN IN JEMEN WORDEN BEDREIGD DOOR HONGERSNOOD

14 miljoen mensen dreigen momenteel uit te hongeren in Jemen. Ter vergelijking: Jemen telt een bevolking van 28 miljoen mensen. De honger bedreigt dus de helft van de Jemenieten. Daar zijn ook veel kinderen bij: 5,2 miljoen van hen worden bedreigd met de hongerdood. Dat is een hele generatie. Sowieso hadden die kinderen al te kampen met onder andere groeistoornissen door het gebrek aan eten. Elke dag sterven momenteel 80 kinderen door honger of door ziektes die eigenlijk eenvoudig verholpen of vermeden hadden kunnen worden.

NAAST DE VOEDSELCRISIS IS ER OOK EEN CHOLERA-EPIDEMIE

Naast de voedselcrisis en het burgerconflict wordt Jemen ook geteisterd door een cholera-epidemie: de Wereldgezondheidsorganisatie telde al 1,1 miljoen mogelijke gevallen. De cholera-outbreak wordt verergerd door andere contextuele factoren: honger maakt mensen en kinderen zwak en vatbaarder door ziekte, door de crisis is zuiver water moeilijker toegankelijk en ligt het sanitair systeem plat en door het vernietigde zorgsysteem is het moeilijker geworden om besmette patiënten te behandelen. Ook deze cholera-epidemie is dus voor een groot stuk ‘man made”.

Dit is wat wij doen

In deze quasi onmogelijke context is Dokters van de Wereld één van de ngo’s die nog actief is in het land. Over het hele land zijn we actief in 13 zorgcentra en hospitalen. Dat doen we door de zorgcentra en hospitalen te ondersteunen, het personeel te financieren en medicatie en medisch materiaal te importeren via het vliegtuig of boot. In conflictueuze gebieden hebben we mobiele klinieken ingezet. In september alleen al voerden de teams van Dokters van de Wereld 9145 nieuwe consultaties uit. 2042 van hen betroffen kinderen jonger dan 5 jaar. De getroffen bevolking kan terecht bij Dokters van de Wereld voor algemene geneeskunde, medicatie, familiale planning en zwangerschapsopvolging. Daarnaast doen we aan screening en behandeling van ondervoeding: 1626 kinderen werden afgelopen maand gescreend op ondervoeding. Wie in een slechte staat was, werd vervolgens behandeld met nutritionele programma’s.

Onze teams zijn actief in de 3 meest getroffen regio’s: in Sana’a, Ibb, en Amanat Alasimah. Het een race tegen de klok om zoveel mogelijk kinderen, vrouwen en mannen te helpen.

HELP ONS OM LEVENS TE REDDEN
Doneer nu
Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917