Bij conflicten of natuurrampen komt Dokters van de Wereld zo snel mogelijk in actie. Wij sturen medische teams en apparatuur om de lokale bevolking te kunnen helpen.
In actie bij noodsituaties
In een noodsituatie hebben mensen meestal geen toegang tot zorg, terwijl de behoefte daaraan juist toeneemt. Dokters van de Wereld beoordeelt snel wat het meest nodig is, op basis van onze kennis van het land. Ons uitgebreide netwerk van lokale partnerorganisaties en contacten met overheden is daarbij van groot belang.
Ons doel is steeds om gezondheidszorg bereikbaar te maken en te houden voor iedereen. Dokters van de Wereld heeft uitgebreide expertise op het gebied van eerstelijnszorg en seksuele en reproductieve gezondheid voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.
Als de aandacht in de media is weggeëbd, zijn wij vaak nog bezig om de basis van goede zorg te verbeteren. Door medisch personeel bij te scholen en van middelen te voorzien. Door met overheden aan tafel te gaan zitten. En goed te kijken naar de behoefte van de lokale bevolking. In veel landen biedt Dokters van de Wereld zo een bijdrage aan goede zorg op termijn.
Actuele noodhulp
Irak
Dokters van de Wereld is al jarenlang actief in Irak. De enorme stroom vluchtelingen en de aanhoudende onveiligheid maakt het soms moeilijk om in Irak te werken en verslechtert de toegang tot gezondheidszorg voor de bevolking.
Met een aantal mobiele klinieken en onze aanwezigheid in verschillende plekken in het land bieden we gezondheidszorg aan vaak kwetsbare groepen mensen.
Lees meer over IrakSyrië
Het is tien jaar geleden dat de oorlog in Syrië uitbrak en de levensomstandigheden van miljoenen Syriërs zijn slechter dan ooit. Sinds het begin van de crisis hebben de Syrische autoriteiten gezondheidszorg als oorlogswapen gebruikt. Bijna 70 procent van de gezondheidszorginfrastructuur is vernietigd. Dokters van de Wereld vreest dat door het wegvallen van medische voorzieningen en het tekort aan voedsel en drinkwater steeds meer mensen zullen omkomen door in principe vermijdbare ziekten en aandoeningen of te behandelen verwondingen. De Covid-19 pandemie heeft de noodsituatie alleen maar verergerd.
Foto: Een Koerdisch Syrische vrouw loopt met haar kind langs de ruïnes van wat ooit Kobane was, ook bekend als Ain al-Arab. Fotograaf: Yasin Akgul/AFP via Getty Images
Jemen
Dokters van de Wereld heeft tussen 2004 en 2012 in Jemen, met name om ontheemden toegang tot gezondheidszorg te bieden, talrijke contacten gelegd met lokale partners. Nu de zorgbehoeften groeien, kunnen maar weinig NGO's in het land werken als de gevechten intensiever worden.
"De meeste ziekenhuizen zijn overweldigd en hebben te weinig medische benodigdheden."
Dokters van de Wereld heeft daarom ervoor gekozen om openbare voorzieningen in Aden te ondersteunen, evenals een Jemenitische organisatie van vrijwillige medische professionals, door medische en chirurgische voorzieningen aan te bieden.
Lees meer over JemenDemocratische Republiek Congo (DRC)
Al jaren lijdt de Democratische Republiek Congo onder heftige conflicten, die vooral burgers treffen. Alleen al binnenslands zijn 4,5 miljoen mensen op de vlucht. Gezondheidszorg is ontoereikend. Daarom is Dokters van de Wereld in verschillende regio's aanwezig met zorg rondom seksuele en reproductieve gezondheid en bestrijding van de recente ebola-uitbraken.
Lees hier meer over de Democratische Republiek Congo.
Centraal Afrikaanse Republiek
Door jarenlang geweld zijn duizenden mensen uit de Centraal Afrikaanse Republiek nog steeds ontheemd. Ze kwamen terecht in kampen met slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende voedsel, waar malaria en hiv heersen. Vrouwen lopen een groot risico slachtoffer te worden van seksueel geweld.
Met mobiele klinieken en langlopende projecten biedt Dokters van de Wereld hulp in het land.
Lees meer over Centraal Afrikaanse Republiek
Zuid-Soedan
Met de afscheiding van Zuid-Soedan van het noorden in 2011 verwachtte iedereen een einde aan de burgeroorlogen. Een machtsstrijd maakte aan die illusie een einde, met vluchtelingenstromen, een verwoeste gezondheidssector en gevaar van hongersnood tot gevolg. Dokters van de Wereld biedt vanaf 2017 noodhulp in de stad Bor en helpt ook ziekenhuizen en gezondheidscentra zich te herstellen. Een taaie klus, ook al omdat nog veel inwoners ontheemd zijn en ondervoed dreigen te raken. Verbetering van hun situatie vraagt onze voordurende aandacht. Help ons dit werk mogelijk te maken.
Lees meer over Zuid-Soedan
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917