Humanitaire rampen en crisis

Noodhulp

Bij conflicten of natuurrampen handelt Dokters van de Wereld zo snel mogelijk door teams en apparatuur ter plaatse te plaatsen om tegemoet te komen aan de onmiddellijke behoeften van de lokale bevolking.

Actie nemen bij een noodsituatie

Voor Dokters van de Wereld is een noodsituatie vooral de verstoring van de toegang tot zorg. Onze reactie is samengesteld op basis van een beoordeling door onze teams van de gevolgen van de crisis voor de bevolking, in nauwe samenwerking met partners uit het maatschappelijk middenveld of de ministeries van volksgezondheid in de betreffende landen. Ons doel: de toegang tot gezondheidszorg herstellen wanneer het systeem is verzwakt door een catastrofe. Onze kracht: echte expertise in de eerstelijnszorg en in seksuele en reproductieve gezondheid om voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te zorgen.

Als het al aanwezig is in het land, steunt de organisatie de teams die werken aan langetermijnprojecten. Hierdoor kunnen we de tijd die nodig is om hulp te bieden verminderen en sneller en effectiever te handelen. Dan, in samenwerking met de autoriteiten, besluiten Dokters van de Wereld om al dan niet op de grond te blijven, zodra de media-storm rondom de noodsituatie is afgenomen, om aan wederopbouwprogramma’s te werken.

Actuele noodhulp

Irak

Camp Chamisku, Day 1, Zakho, Docteur Ghazwa Breassam, consultation, apres-midi

Sinds het begin van 2014 hebben gevechten in het noorden en westen van Irak meer dan drie miljoen Irakezen uit hun huizen verdreven. Bijna de helft van hen heeft hun toevlucht gezocht in Koerdistan en de omliggende regio’s. Hoewel Islamitische Staat (IS) goeddeels verslagen is, kunnen deze binnenlandse vluchtelingen door verwoesting en onveiligheid vaak nog niet terug naar hun oorspronkelijke woongebieden. Daarnaast zijn er 250 duizend vluchtelingen uit Syrië naar Irak gekomen.

Dokters van de Wereld werken in de kampen en gemeenschappen van ontheemden in de regio Dohuk, in Iraaks Koerdistan. In twee kampen bieden medische teams basisgezondheidszorg in vaste en mobiele klinieken aan deze uiterst kwetsbare gemeenschappen. Ook seksuele en reproductieve gezondheid, kinderverzorging en psychosociale hulp zijn deel van het aanbod. Iets zuidelijker, in de provincie Kirkuk heeft Dokters van de Wereld drie mobiele klinieken ter plaatse om zowel vluchtelingen als de lokale bevolking van soortgelijke medische hulp te voorzien.

Sinds 2016 is Dokters van de Wereld ook actief in een aantal gebieden die voorheen bezet waren door IS. In de districten Sinjar en Tel Kaif (provincie Ninewa) bieden twee mobiele klinieken nu zorg, inclusief seksuele en reproductieve gezondheid en psychische hulp, aan de lokale bevolking en teruggekeerde vluchtelingen. Daarnaast biedt een kliniek, in samenwerking met een Turkse Ngo, hulp aan Yezidi-vluchtelingen in een kamp in Sirnak, aan de Turkse kant van de grens.

Lees meer over Irak op onze internationale website.

Syrië

Sinds het begin van de gevechten hebben de Syrische autoriteiten gezondheidszorg als een oorlogswapen gebruikt. Bijna 70% van de gezondheidszorginfrastructuur is vernietigd of is te beschadigd om te functioneren. De medische dekking is dramatisch gedaald en bedraagt ​​nu slechts 45%. Bepaalde ziektes zoals tuberculose zijn weer verschenen. Meer dan 7.000 gevallen van mazelen zijn geregistreerd. Grote aantallen gevallen van leishmaniose (zandmugziekte), diarree en tyfus worden ook gemeld in het noorden van het land.

De aanpak van Dokters van de Wereld van deze crisis is gebaseerd op een regionale aanpak: het bieden van basisgezondheidszorg, levering van water- en hygiënekits voor binnenlandse vluchtelingen in het noorden van het land, en het beschikbaar stellen van medische apparatuur en medicijnen aan netwerken van Syrische artsen. Maar we zijn ook aanwezig in buurlanden waar zich veel  Syrische vluchtelingen bevinden, zoals Jordanië, Turkije en Libanon. In vluchtelingenkampen en elders zijn gezondheidsfaciliteiten en mobiele eenheden actief, zowel voor primaire gezondheidszorg als postoperatieve revalidatie en geestelijke gezondheidszorg.

Lees meer over Syrië op onze internationale website.

A Kurdish Syrian woman walks with her child past the ruins of the town of Kobane, also known as Ain al-Arab, on March 25, 2015. Islamic State (IS) fighters were driven out of Kobane on January 26 by Kurdish and allied forces. AFP PHOTO/YASIN AKGUL

Jemen

AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS

Dokters van de Wereld heeft tussen 2004 en 2012 in Jemen, met name om ontheemden toegang tot gezondheidszorg te bieden, talrijke contacten gelegd met lokale partners. Nu de zorgbehoeften groeien, kunnen maar weinig NGO’s in het land werken als de gevechten intensiever worden.

“De meeste ziekenhuizen zijn overweldigd en hebben te weinig medische benodigdheden.”

Dokters van de Wereld heeft daarom ervoor gekozen om openbare voorzieningen in Aden te ondersteunen, evenals een Jemenitische organisatie van vrijwillige medische professionals, door medische en chirurgische voorzieningen aan te bieden.

Lees meer over Jemen

Centraal Afrikaanse Republiek

© Sébastien Duijndam

Sinds de staatsgreep in 2013 zijn religieuze spanningen tussen christenen en moslims verergerd, waardoor de cohesie is verzwakt en het weefsel van de samenleving in de Centraal-Afrikaanse Republiek is ondermijnd. Deze spanningen hebben geleid tot een massale uittocht van moslims naar buurlanden, met name naar Tsjaad en Kameroen. Tegenwoordig wordt de soevereiniteit van het land bedreigd door sociale en territoriale verschillen. Bovendien wordt de toegang tot gezondheidszorg bemoeilijkt door de hoge kosten van zorg, onzekerheid, een tekort aan gekwalificeerd medisch personeel en een gebrek aan transportmiddelen.

Malaria, ondervoeding, hoge sterfte onder baby’s en nieuwe moeders, geweld in verband met geslacht en hoge percentages hiv-infectie zijn plagen die artsen van de wereld van plan zijn te bestrijden door gratis gezondheidszorg te bieden aan de gemeenschappen die getroffen zijn door de crisis, in Bangui en Begoua.

Lees meer over Centraal Afrikaanse Republiek op onze internationale website.

HELP ONS OM LEVENS TE REDDEN

STEUN ONS WERELDWIJDE WERK

Doneer nu!
Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917