Burgeroorlog en ziekte in DRC

Congo

Achtergrond

DRC is naast een arm land ook een land verwikkeld in een lang en gewelddadig conflict. Met name in het Oosten is de situatie met verschillende strijdende groeperingen erg complex.
Op grote schaal worden in de Democratische Republiek Congo mensenrechten geschonden. Mensen worden verminkt, verkracht of vermoord. Veel mensen zijn daarom gevlucht.

4,5 miljoen Congolezen moesten hun huis ontvluchten en zijn ontheemd in eigen land 735.000 mensen zijn naar buurlanden gevlucht 826.000 mensen zijn naar verder omringende Afrikaanse landen gevlucht

Wat doen wij

Dokters van de Wereld is al meer dan 20 jaar actief in de Democratisch Republiek Congo. We richten ons vooral op hulp met betrekking tot seksuele en reproductieve gezondheid. Een op de vier meisjes in DRC wordt voor haar 19e zwanger en in de hoofdstad Kinshasa zijn ongeveer de helft van alle zwangerschappen ongewenst. Toegang tot anti-conceptie is voor minderjarigen illegaal en abortus is alleen toegestaan met een medische noodzaak. Op anti-conceptie, seksueel overdraagbare aandoeningen, inclusief HIV, en seksueel geweld ligt een enorm taboe.

We werken in verschillende centra met jongeren ter bewustwording rondom hun seksuele en reproductieve rechten. Het gaat dan om bijvoorbeeld (voorkomen van) zwangerschappen, abortus, SOA’s en seksueel geweld. Hiernaast trainen we, in samenwerking met het ministerie, lokaal gezondheidspersoneel.

Meer dan 1 op de 100 jonge mensen in DRC is geïnfecteerd met HIV. Bij vrouwen ligt dit aantal hoger dan bij mannen. Dit komt door het sociale stigma, maar ook door onwetendheid over AIDS.
In Noord-Kivu en Kinshasa werken we samen met verschillende partners om de kwaliteit van preventie, screening en behandeling van HIV, te verhogen.
Naast de problemen rondom HIV en ongewenste zwangerschappen lijdt het land ook onder de recente uitbraken van ebola. In Butembo en Katwa, twee belangrijke epicentra van de uitbraak, zijn teams van Dokters van de Wereld aanwezig. Met speciale hulpkits ondersteunen onze teams de nationale gezondheidsteams bij het opsporen en beheersen van de ziekte.

Lees hier meer over wat Dokters van de Wereld doet ter bestrijding van ebola in DRC.

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917