Dokters van de Wereld in Irak

Irak

Achtergrond

Sinds het begin van 2014 hebben gevechten in het noorden en westen van Irak meer dan drie miljoen Irakezen uit hun huizen verdreven. Bijna de helft van hen heeft hun toevlucht gezocht in Koerdistan en de omliggende regio’s. Hoewel Islamitische Staat (IS) goeddeels verslagen is, kunnen deze binnenlandse vluchtelingen door verwoesting en onveiligheid vaak nog niet terug naar hun oorspronkelijke woongebieden. Daarnaast zijn er 250 duizend vluchtelingen uit Syrië naar Irak gekomen.

3 miljoen ontheemden in Irak
8,7 miljoen van de mensen in Irak hebben humanitaire hulp nodig
10,3 miljoen mensen in Irak hebben geen toegang tot gezondheidszorg en diensten

Wat doen wij

Dokters van de Wereld werkt in verschillende kampen en gemeenschappen van ontheemden in de regio Dohuk, in Iraaks Koerdistan. In twee kampen bieden medische teams basisgezondheidszorg in vaste en mobiele klinieken aan deze uiterst kwetsbare gemeenschappen. Ook seksuele en reproductieve gezondheid, kinderverzorging en psychosociale hulp zijn deel van het aanbod. Iets zuidelijker, in de provincie Kirkuk heeft Dokters van de Wereld drie mobiele klinieken ter plaatse om zowel vluchtelingen als de lokale bevolking van soortgelijke medische hulp te voorzien.

Duurzame hulp

In 2017 begonnen we een proces van heroriëntatie met oog op meer duurzame ondersteuning voor lokale gezondheidsactoren en gezondheidsautoriteiten. De overgang van mobiele klinieken naar het regelen van toegang tot zorg werd aangevuld met directe ondersteuning door gezondheidscentra.

Als onderdeel van deze overgang ondersteunt onze humanitaire organisatie ook de integratie van diensten voor geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning in centra voor eerstelijnsgezondheidszorg.

Steun onze wereldwijde hulp

Doneer nu!
Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917