Noodhulp in Jemen

De oorlog in Jemen

Achtergrond

Sinds 2014 ligt de bevolking van Jemen onder vuur door de strijd tussen Houthi-rebellen en regeringstroepen. Deze burgeroorlog is verergerd door de luchtbombardementen die de coalitie van een aantal landen onder leiding van Saoedi-Arabië uitvoert om de regering te steunen. Met name de gebieden rond hoofdstad Sana’a en tweede stad Aden zijn zwaar getroffen. Een groot deel van de bevolking heeft daarom behoefte aan noodhulp. De intensivering en het voortduren van de oorlog bedreigt het leven van duizenden burgers, vooral omdat ook de voedselvoorziening in het westen en zuiden van het land ernstig wordt bemoeilijkt. Een lichtpuntje is het bestand dat de strijdende partijen in december 2018 overeenkwamen rond de havenstad Hodeidah. Er is echter nog veel te doen rondom de vredesonderhandelingen en de wapenstilstand. De strijdende partijen zijn het (nog) niet eens over een deadline voor het terugtrekken van de troepen en over hoe het geregeld moet worden met de veiligheid en de toegang tot de haven en de stad Hodeidah.
Hierdoor gaat het conflict nog steeds door en blijft het leven van miljoenen mensen in gevaar.

2,2 milljoen mensen die alles hebben moeten verlaten sinds het begin van het conflict
1.1 milljoen mensen keren terug naar hun huis ondanks de voortdurende onzekerheid
180.000 mensen zijn uit Jemen gevlucht sinds maart 2015

Wat doet Dokters van de Wereld?

Dokters van de Wereld komt de Jemenitische bevolking te hulp met steun aan elf gezondheidscentra in Jehanah (nabij Sana’a) en Yareem (in de provincie Ibb). Door de levering van medische apparatuur en medicijnen kunnen de meest voorkomende aandoeningen en verwondingen behandeld worden. Ook is sinds 2015 een medisch team aanwezig in Sana’a om medische voorzieningen te herstellen die door de bombardementen zijn beschadigd. De screening en behandeling van ondervoeding onder kinderen is daar steeds belangrijker geworden, evenals hulp aan chronisch zieken en het bieden van psychologische steun aan slachtoffers. De contacten die Dokters van de Wereld in voorgaande jaren met lokale partners heeft gelegd, maken het mogelijk om als een van de weinige internationale Ngo’s in Jemen actief te blijven.

Om op de langere termijn de medische infrastructuur in stand te houden, verzorgt Dokters van de Wereld training aan lokale medische staf en vrijwilligers. Ook het systeem voor doorverwijzing naar specialistische behandeling wordt verbeterd. Met het oog op de veiligheidssituatie vindt het werk deels plaats vanuit een basiskamp in Djibouti, aan de andere kant van de Golf van Aden.

De blokkade die wordt opgelegd door de Saoedisch geleide coalitie beperkt humanitaire toegang ernstig. Autoriteiten in Aden hebben internationale NGO’s gevraagd zich in het zuiden van het land te registreren om zo in heel Jemen hulp te kunnen bieden. In augustus hebben onze internationale teams een verkenningsmissie uitgevoerd in het zuiden, om zo de registratie van de organisatie bij de autoriteiten af te ronden en om de eerste contacten met belanghebbenden in het gebied tot stand te brengen. Ook kunnen de behoefte in verschillende gebieden zo in kaart worden gebracht. In september voltooiden wij de werving van een internationaal team in Aden (bestaande uit een veldcoördinator, een coördinator logistiek en een coördinator voor gezondheidsprogramma’s). Inmiddels is er in 2019 een kantoor geopend en voeren we gesprekken met het Ministerie van Volksgezondheid en de lokale autoriteiten. We verwachten snel onze activiteiten in het zuiden van Jemen te kunnen starten.

In het eerste kwartaal van 2019 heeft Dokters van de Wereld het volgende bereikt:

  • 21.000 medische spreekuren, waaronder 2400 prenataal
  • 10.000 medische vrijwilligers opgeleid
  • 3500 psychosociale spreekuren, zowel individuele als groepssessies
  • 4700 kinderen gescreend op ondervoeding

Bodoor Ali Jirayd

Mijn baby en ik hadden het niet overleefd zonder Dokters van de Wereld

“Zonder de steun van Dokters van de Wereld in het Moeder- en kindcentrum in Ghabash, hadden mijn baby en ik het niet overleefd. Ik was negen maanden zwanger toen ik hevige bloedingen kreeg. Voordat Dokters van de Wereld kwam was er een soortgelijk geval in het dorp waar ik woonde. Een zwangere vrouw overleed als gevolg van bloedingen en ik was bang dat mij hetzelfde zou overkomen. Ik werd opgenomen in het Moeder- en kindcentrum en mij werd een keizersnede geadviseerd. Dokters van de Wereld zorgde ervoor dat ik werd opgenomen in het Al Er Rural Hospital, waar ik op een veilige manier een keizersnede kon ondergaan. Alles ging goed en ik kreeg een gezonde dochter. Na een week mochten we beiden naar huis. Moge Allah Dokters van de Wereld belonen.”

»

Mijn baby en ik hadden het niet overleefd zonder Dokters van de Wereld

HELP ONS OM LEVENS TE REDDEN

Steun ons wereldwijde werk

Doneer nu

Foto-impressie van onze werkzaamheden

 

De gebieden waar Dokters van de Wereld actief is

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917