Syrie
Noodsituatie in Noord-Syrië
Hoewel de oorlog in Syrië nog zelden de voorpagina’s haalt, is sinds maanden sprake van een noodtoestand in de noordelijke provincie Idlib. Daar poogt de regering met Russische steun de controle over te nemen van de laatste groepen rebellen. De intensieve bombardementen waarmee dat gepaard gaat, maken echter veel slachtoffers onder de burgerbevolking. Naar schatting zijn sinds eind april al meer dan 800 burgers gedood. Ook blijven de drie miljoen inwoners van de regio verstoken van voldoende medische voorzieningen. Dat is allerminst toevallig. Aangezien het regime in de grondoorlog geen successen boekt, lijkt de strategie nu te zijn om met het bombarderen van ziekenhuizen, scholen, bakkerijen en markten het normale leven in de opstandige provincie onmogelijk te maken. Aangezien buurland Turkije de grens dichthoudt, kan de bevolking geen kant op. En dat terwijl de helft van hen al eerder heeft moeten vluchten uit andere delen van Syrië. Als belangrijkste steunpilaren van de strijdende partijen zouden Turkije en Rusland overeen kunnen komen om de strijd te staken; maar ook dan is de vraag of zij hun Syrische bondgenoten in de hand zullen weten te houden.
“Aangezien het ergste nog moet komen, moet de internationale gemeenschap zich ondubbelzinnig uitspreken. Na acht jaar onophoudelijk conflict voelt de burgerbevolking zich steeds meer in de steek gelaten. Mensen zijn ten einde raad. Medische voorzieningen en organisaties die ter plaatse hulp verlenen hebben de middelen noch de mogelijkheden om de enorme toestroom van ontheemden en gewonden aan te kunnen.”
– Hakan Bilgin, voorzitter van Dokters van de Wereld Turkije
Al sinds het begin van de gevechten heeft de Syrische regering gezondheidszorg als een oorlogswapen gebruikt. Alleen al in 2018 kwamen 102 gezondheidswerkers om het leven.
Bijna 70% van de gezondheidszorginfrastructuur is vernietigd of is te beschadigd om te functioneren. De medische dekking is dramatisch gedaald en bedraagt nu nog maar 45%. De resterende medische posten staan onder zware druk. Dokters van de Wereld vreest dat door het wegvallen van medische voorzieningen, tezamen met tekort aan voedsel en drinkwater, steeds meer mensen zullen omkomen door in principe vermijdbare ziekten en aandoeningen of te behandelen verwondingen. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en kinderen behoren tot de meest kwetsbare groepen. Ziektes zoals tuberculose zijn weer opgedoken en duizenden gevallen van mazelen zijn vastgesteld, evenals veel gevallen van leishmaniose (zandmugziekte), diarree en tyfus.