Syrie
Noodsituatie in Syrië
Hoewel de oorlog in Syrië nog zelden de voorpagina’s haalt, is het einde van de crisis nog lang niet in zicht. Het is tien jaar geleden dat de burgeroorlog in het land uitbrak en de levensomstandigheden van miljoenen Syriërs zijn slechter dan ooit. Het land ligt in puin, meer dan 80 procent van de bevolking leeft in armoede en ruim 12,4 miljoen burgers hebben onvoldoende te eten. Meer dan 10 miljoen Syriërs hebben geen directe toegang tot schoon water en ruim 2 miljoen kinderen zijn al jaren niet naar school geweest. De Covid-19 pandemie heeft de noodsituatie alleen maar verergerd.
Al sinds het begin van de gevechten gebruikt de Syrische regering gezondheidszorg als een oorlogswapen. Alleen al in 2018 kwamen 102 gezondheidswerkers om het leven.
“De burgerbevolking voelt zich steeds meer in de steek gelaten. Mensen zijn ten einde raad. Medische voorzieningen en organisaties die ter plaatse hulp verlenen hebben de middelen noch de mogelijkheden om de enorme toestroom van ontheemden en gewonden aan te kunnen.”
– Hakan Bilgin, voorzitter van Dokters van de Wereld Turkije
Bijna 70 procent van de gezondheidszorginfrastructuur is vernietigd of is te beschadigd om te functioneren. De medische dekking is dramatisch gedaald. De resterende medische posten staan onder zware druk. Dokters van de Wereld vreest dat door het wegvallen van medische voorzieningen en het tekort aan voedsel en drinkwater steeds meer mensen zullen omkomen door in principe vermijdbare ziekten en aandoeningen of te behandelen verwondingen. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en kinderen behoren tot de meest kwetsbare groepen. Ziektes zoals tuberculose zijn weer opgedoken en duizenden gevallen van mazelen zijn vastgesteld, evenals veel gevallen van leishmaniose (zandmugziekte), diarree en tyfus. Daarbovenop is ook nog de Covid-19 pandemie gekomen, die de situatie alleen maar erger heeft gemaakt.