Geef kinderen een toekomst

Operatie glimlach

Kinderen met brandwonden. In ontwikkelingslanden komt dit helaas veel voor. Op veel plekken koken mensen op open vuur. Kinderen spelen hier dichtbij en kunnen in het vuur vallen of krijgen kokende olie of water over zich heen.

Gespecialiseerde brandwondenzorg zoals in Nederland ontbreekt door gebrek aan kennis. Ziekenhuizen zijn vaak ver weg, operaties onveilig of te duur. De behandeling is veelal niet toereikend en te kort. De gevolgen zijn niet te overzien: vergroeid littekenweefsel, beperkingen in het gebruik van ledematen en ontzettend veel pijn.

In ontwikkelingslanden worden ook kinderen met een schisis (een hazenlip of open gehemelte) of andere aangeboren afwijkingen ernstig beperkt in het dagelijks leven. Door hun afwijkende uiterlijk, worden ze vaak niet geaccepteerd door de gemeenschap. Ze worden gepest, mogen niet naar school en in sommige gevallen worden ze zelfs verbannen. Doordat ze moeilijk kunnen eten en drinken, halen ze vaak hun vijfde levensjaar niet.

Help mee

Wist je dat je ongemerkt kunt doneren aan dit project als je je vakantie boekt via onze supportlink?

Meer informatie

Baraka Bura kan zijn hand weer gebruiken

Dit is Baraka Bura. Hij is geboren in Tanzania.Toen hij heel klein was liep hij ernstige brandwonden op aan zijn hand, waardoor deze helemaal vergroeid was met zijn onderarm. Baraka kon zijn hand hierdoor niet meer gebruiken. Een medisch team van het VUmc heeft Baraka tijdens een Operatie Glimlach-missie geopereerd. Dankzij de operatie, maar vooral ook dankzij goede fysiotherapie door lokale fysiotherapeuten, kan Baraka zijn hand weer gebruiken.

MATTHIJS BOTMAN, PLASTISCH CHIRURG VUmc: ‘De trots van de lokale fysiotherapeut in combinatie met de blik van Baraka toen hij liet zien wat hij allemaal weer kan met zijn hand, laat je beseffen hoe bijzonder het is dat we dit werk kunnen doen.’

»

Dokters van de Wereld helpt. Tijdens onze Operatie Glimlach-missies opereren teams van plastisch chirurgen, anesthesisten en OK-verpleegkundigen op vrijwillige basis kinderen en jong volwassenen in ontwikkelingslanden met littekens en vergroeiingen na brandwonden, complexe wonden en schisis. Deze operaties worden samen met lokale medici en verpleegkundigen uitgevoerd om zo de lokale (chirurgische) zorg te verbeteren. Op die manier kunnen de lokale medici de operaties in de toekomst zelf uitvoeren en zijn onze missies niet meer nodig.

Dankzij een operatie krijgen deze kinderen medisch, functioneel én sociaal een totaal ander leven. Hun omgeving accepteert hen weer, ze kunnen weer naar school en krijgen de mogelijkheid een baan te vinden en een gezin te stichten. Kortom, ze krijgen weer een kans op een zelfstandige en gelukkige toekomst. Onze operaties veranderen het leven van deze kinderen voorgoed.

GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN KANS OP EEN TOEKOMST

Doneer nu

Doneer nu!
Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917