Sinds 2013 - het begin van de vluchtelingencrisis - bereikten meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en migranten Griekenland. Duizenden mensen stierven onderweg, velen verdronken. In plaats van te helpen, sloot de EU in 2016 een deal met Turkije. Daardoor zitten tienduizenden mensen muurvast in kampen zoals Moria en Kara Tepe. 

Meer dan 19.500 mensen zitten er in Moria – drie keer meer dan het kamp aankan. In Kara Tepe zitten er nog eens 1.300. Mannen, vrouwen en kinderen die een oorlog ontvluchtten en de overtocht overleefden. Ze zochten een beter leven. Maar het enige wat ze kregen, was andere ellende. Ander gevaar.

Dokters van de Wereld op Lesbos

Dokters van de Wereld is met een team van 15 man/vrouw ter plaatse. We zijn - als enige overgebleven hulporganisatie -actief in Kara Tepe, waar de meest kwetsbare vluchtelingen terechtkomen. Pasgeborenen, zwangere vrouwen, slachtoffers van seksueel geweld en mensen met chronische medische aandoeningen – we bieden hen medische hulp en geestelijke gezondheidszorg en zorgen dat ze naar het lokale ziekenhuis kunnen. Desnoods regelen we overplaatsing naar Athene, waar wij onze eigen kliniek hebben.