Rampen en oorlog

De toegang tot zorg komt vaak onder hoge druk te staan bij een ramp of conflict. Zorginstellingen kunnen beschadigd raken en het aantal mensen dat zorg nodig heeft kan ineens sterk groeien. Juist in crisissituaties is het belangrijk dat de toegang tot zorg zo snel mogelijk wordt hersteld. Zodat mensenlevens kunnen worden gered. En daar doen wij alles aan.

Bij natuurrampen komen onze teams zo snel mogelijk in actie. Denk aan de tsunami in 2004, toen stuurden we artsen naar de getroffen gebieden in Indonesië. In 2010 boden we noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. En na de verwoestende cycloon in Mozambique in 2019 vlogen we een medisch noodhulpteam en vele eerstehulpkits in. En meer recent: na de aardbevingen in Syrië en Turkije in 2023 was Dokters van de Wereld een van de weinige hulporganisaties die op de grond in Noord-Syrië noodhulp kon bieden.

Ook zijn we actief in conflictgebieden. We verlenen zorg aan slachtoffers van oorlog in bijvoorbeeld Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Oekraïne. En mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, zoals in vluchtelingenkampen in Griekenland en Bangladesh verlenen we medische noodhulp.

Wat wij doen

Bij een noodsituatie beoordelen we snel wat nodig is. Ons uitgebreide netwerk van lokale partnerorganisaties en onze contacten met lokale overheden zijn daarbij heel belangrijk. Dokters van de Wereld heeft vooral veel expertise op het gebied van eerstelijnszorg en seksuele en reproductieve gezondheid voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. We werken ook nauw samen met andere medische hulporganisaties om de zorgverlening zo effectief mogelijk te coördineren.

Ook als de aandacht voor een ramp of conflict in de media is weggeëbd, blijven wij actief om de zorg in het getroffen land te verbeteren. Dat doen we door medisch personeel op te leiden en van de nodige middelen te voorzien. Of door met overheden aan tafel te gaan zitten en samen te kijken naar welke structurele verbeteringen nodig zijn zodat mensen de zorg krijgen die zijn nodig hebben. Zo willen we een blijvende impact hebben.

Ook in Nederland zijn er soms noodsituaties, waarbij Dokters van de Wereld in actie komt. Bijvoorbeeld in 2022 toen veel Oekraïners naar Nederland vluchtten. Op veel plekken kwam de zorg aan hen moeizaam op gang, terwijl de medische nood hoog was. Dus gingen onze vrijwillige artsen in onze Zorgbussen spreekuren houden bij opvanglocaties.

Actuele noodhulp

Noodhulp

Noodhulp in Gaza

Dokters van de Wereld biedt sinds 1995 medische en psychosociale noodhulp in de bezette Palestijnse gebieden. Sinds de escalatie van het conflict is onze hulpverlening echter zwaar getroffen. Net als de rest van de bevolking proberen onze collega's de bombardementen en de verschrikkelijke humanitaire omstandigheden te overleven. Lees meer over de huidige situatie en onze hulpverlening.

Noodhulp

Noodhulp in Turkije en Syrië

Dokters van de Wereld biedt direct noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Mobiele medische teams staan klaar om mensen de medische zorg te bieden die ze nodig hebben. Maar bieden ook psychosociale ondersteuning en veilige ruimtes waar mensen terecht kunnen om zich op te knappen en tot rust te komen.   

Noodhulp

Noodhulp in Marokko

Marokko ligt op de route van veel migranten die Europa willen bereiken. Maar door het strenge migratiebeleid in Europa komen veel migranten niet verder dan Marokko. Daar hopen, wachten en leven zij onder zeer armoedige omstandigheden. Dokters van de Wereld biedt al jaren medische en psychosociale hulp in Marokko, ook na de vernietigende aardbeving in het najaar van 2023.

Noodhulp

Noodhulp in Oekraïne

Vanaf het begin van het conflict in Oekraïne zijn we ook daar actief. Onze mobiele teams verlenen medische zorg aan intern ontheemden en we leveren medische materialen en medicijnen aan tientallen zorginstellingen. Oók vanuit Nederland rijden konvooien naar Oekraïne. We sturen onder meer medicijnen voor mensen met hiv. In Oekraïne was namelijk vóór de oorlog al sprake van een hiv-epidemie.

Internationaal programma-manager
Anja Holwerda
Bel of mail me als je meer wilt weten over onze internationale programma's en noodhulp
Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd of je stem!

Maak impact met je geld
Geef als bedrijf

Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.

Maak impact met je geld
Geef een donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.

Donatie

Steun  ons
wereldwijde  werk

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd! Doe jij mee met onze strijd?