Noodhulp opgeschaald

Dokters van de Wereld was al vóór 24 februari 2022 actief in Oekraïne, vooral in de gebieden waar nu het hardst wordt gevochten. Onze collega’s wijken uit naar veiligere gebieden om daar zorg te verlenen aan de mensen die moeten vluchten door de oorlog.

We hebben zo snel mogelijk onze medische noodhulp flink opgeschaald. Dat konden we doen met (extra) giften van onze donateurs en financiers. Bovendien is Dokters van de Wereld gastdeelnemer van de Oekraïne-actie van Giro555 geworden, omdat we al aanwezig waren in Oekraïne én vanwege onze medische expertise.

Verschillende locaties

Na het uitbreken van de oorlog verleenden onze teams voornamelijk medische hulp aan Oekraïense vluchtelingen aan de grens met Roemenië. Inmiddels verlenen wij weer medische hulp aan mensen in verschillende regio's in het midden en oosten van Oekraïne. Onze vrijwilligers zijn actief in centra voor ontheemde mensen en trekken met mobiele teams naar afgelegen plaatsen waar geen medische zorg meer beschikbaar is. Zij zorgen dat mensen toegang krijgen tot medische hulp, gratis medicatie en begeleid worden naar ziekenhuizen als dat nodig is. 

Noodhulp in Nederland

Ook starten we met levensreddende konvooien vanuit Nederland. We sturen medische materialen, medicijnen en preventiemiddelen voor mensen met hiv en mensen binnen de hoogrisico-groepen. In Oekraïne was voor de oorlog al sprake van een hiv-epidemie. De oorlog zorgt voor allerlei tekorten in de zorg en de hiv-preventieprogramma’s, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden.

In maart 2022 bereikten steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne Nederland. Daar waar de reguliere zorg nog niet is geregeld kunnen deze mensen aankloppen bij de programma’s van Dokters van de Wereld op verschillende plekken door Nederland.

Wat jij kan doen

De oorlog in Oekraïne is nog lang niet voorbij. Steun ons werk aan de slachtoffers van de oorlog.

Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!

Steun ons
Steun ons

Met jouw gift kunnen we wereldwijd zorg verlenen aan mensen in een kwetsbare positie én pleiten voor structurele veranderingen.

Maak impact met je geld
Geef als bedrijf

Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.

Social media
Facebook

Volg ons laatste nieuws en deel onze berichten in jouw netwerk