Dokters van de Wereld was al vóór 24 februari 2022 actief in Oekraïne, vooral in de gebieden waar nu het hardst wordt gevochten. Onze collega’s wijken uit naar veiligere gebieden om daar zorg te verlenen aan de mensen die moeten vluchten door de oorlog.

Noodhulp opschalen

We hebben zo snel mogelijk onze medische noodhulp flink opgeschaald. Dat konden we doen met (extra) giften van onze donateurs en financiers. Bovendien is Dokters van de Wereld gastdeelnemer van de Oekraïne-actie van Giro555 geworden, omdat we al aanwezig waren in Oekraïne én vanwege onze medische expertise.

Mobiele teams

Op twee plekken aan de grens van Roemenië en Oekraïne verleent een mobiel team met veertig vrijwilligers medische hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Ook zijn er twee mobiele teams actief in de Oekraïense steden Chernivtsi en Dnipro. De teams zorgen dat mensen toegang krijgen tot medische hulp, gratis medicatie en begeleid worden naar het ziekenhuis als dat nodig is.

Humanitaire medische konvooien

De ziekenhuizen in Oekraïne kampen met allerlei tekorten. Daarom rijden er doorlopend humanitaire medische konvooien van Dokters van de Wereld naar diverse ziekenhuizen in het hele land. We hebben tientallen zorginstellingen bevoorraad en daarmee honderdduizenden mensen geholpen.

Levensgevaarlijke situaties

Ook starten we met levensreddende konvooien vanuit Nederland. We sturen medische materialen, medicijnen en preventiemiddelen voor mensen met hiv en mensen binnen de hoogrisicogroepen. In Oekraïne was voor de oorlog al sprake van een hiv-epidemie. De oorlog zorgt voor allerlei tekorten in de zorg en de hiv-preventieprogramma’s, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden.

Noodhulp in Nederland

In maart 2022 bereikten steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne Nederland. Daar waar de reguliere zorg nog niet was geregeld, rukten de vrijwillige artsen van Dokters van de Wereld uit met de Zorgbus om zorg te verlenen.

Wat jij kan doen

De oorlog in Oekraïne is nog lang niet voorbij. Steun ons werk aan de slachtoffers van de oorlog.

Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!

Steun ons
Steun ons

Met jouw gift kunnen we wereldwijd zorg verlenen aan mensen in een kwetsbare positie én pleiten voor structurele veranderingen.

Maak impact met je geld
Geef als bedrijf

Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.

Social media
Facebook

Volg ons laatste nieuws en deel onze berichten in jouw netwerk