De gevolgen van verwaarloosde mondzorg zijn groot. Bij Dokters van de Wereld zien we dat mensen moeite krijgen met eten en niet meer kunnen slapen door de pijn. Ook trekken mensen zich terug uit schaamte over hun slechte gebit. Op de langere termijn kunnen verwaarloosde gebitsproblemen hart- en vaatziekten veroorzaken. De pijn en schaamte kan leiden tot ziekteverzuim, werkeloosheid, eenzaamheid en zelfs psychische problemen. Al deze problemen hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden als mensen gewoon naar de tandarts konden gaan.

Wat Dokters van de Wereld doet

Al jaren zetten we ons in voor al die mensen die niet naar de tandarts gaan vanwege de kosten. Steeds meer tandartsen en mondhygiënisten sluiten zich aan bij Dokters van de Wereld door lid te worden van ons Compassie Netwerk van Mondzorgprofessionals.

De mondzorgprofessionals in dit netwerk behandelen ieder jaar een aantal mensen gratis. Ook trekt onze Mondzorgkaravaan door het land, waarbij een vrijwillige tandarts noodbehandelingen uitvoert.

Wat er moet veranderen

Lang hebben kabinetten beweert dat de problemen rond mondzorg door gemeenten kunnen worden opgelost. In de praktijk gebeurt dat bijna nooit. Met zo veel mensen die geen mondzorg meer kunnen betalen, pleit Dokters van de Wereld voor een landelijke oplossing. De eerlijkste en goedkoopste oplossing is mondzorg terug op te nemen in het basispakket. Klik hier als je meer wilt weten over onze pleitbezorging rond mondzorg en onze rapporten wilt lezen over dit onderwerp. 

Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd of je stem!

Maak impact met je geld
Geef een donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers zoals: tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten en chauffeurs

Maak impact met je stem
Teken de mondzorg petitie

Teken onze petitie voor mondzorg voor iedereen.

Donatie

Steun  ons
wereldwijde  werk

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd! Doe jij mee met onze strijd?