De tandartsen en mondhygiënisten van de aangesloten praktijken behandelen ieder jaar minstens 10 mensen gratis. De praktijken werken samen met lokale hulporganisaties, zoals voedselbanken. Die organisaties selecteren de patiënten die een behandeling nodig hebben, maar het niet kunnen betalen. Dokters van de Wereld ondersteunt de praktijken onder meer met een tegemoetkoming in de materiaalkosten. Het Compassie Netwerk is gestart in 2023 en wil tenminste 1000 mensen helpen.

Behandelingen mijden

Anders dan andere zorg in Nederland is mondzorg eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening. Inmiddels mijden zeker 1,5 miljoen mensen in Nederland de tandarts omdat ze het niet kunnen betalen. Net als Dokters van de Wereld zien veel mondzorgprofessionals dat te veel mensen behandelingen mijden vanwege de kosten. Deze tandartsen en mondhygiënisten willen iets doen.

Landelijke oplossing

Het Compassie Netwerk groeit. Net als het aantal mensen dat mondzorg nodig heeft, maar die niet kan betalen. We helpen waar we kunnen, maar de politiek moet gaan inzien dat dit zo niet langer kan. Er moet een landelijke oplossing komen. Door ons te verenigen en uit te spreken, hopen we dat ook andere praktijken zich aansluiten bij het netwerk. Totdat er een landelijke oplossing is.

Dokters van de Wereld pleit ervoor dat mondzorg weer terug in basispakket komt. Benieuwd hoe we dat doen? Lees meer over ons mondzorgprogramma

Heb je nog vragen?
Projectleider mondzorg
Caroline van Wingaarden
Als je meer wilt weten over onze hulpverlening rond mondzorg, dan kun je contact met mij opnemen.
Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, of je stem!

Maak impact met je stem
Teken de mondzorg petitie

Teken onze petitie voor mondzorg voor iedereen.

Maak impact met je geld
Geef een donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers zoals: tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten en chauffeurs