Wat is het probleem?

Niet alle vrouwen in Nederland zijn baas in eigen buik. Zo zijn alle vormen van anticonceptie vanaf 21 jaar in principe voor eigen rekening. Ook moet je voor het afnemen van een soa-test steeds vaker betalen of steeds langer wachten. Bovendien kunnen lang niet alle vrouwen in Nederland kosteloos een abortus krijgen. Denk aan ongedocumenteerde vrouwen en internationale studenten.

Verder zijn ongedocumenteerde vrouwen uitgesloten van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Terwijl juist deze vrouwen een veel grotere kans op deze ziekte lijken te hebben dan andere vrouwen. Eén van de mogelijke verklaringen hiervoor is dat zij noodgedwongen of onder dwang veel meer wisselend seksueel contact hebben.

Wat Dokters van de Wereld doet

In Amsterdam houden vrijwillige artsen spreekuren seksuele en reproductieve zorg. Zij verstrekken gratis anticonceptie, nemen soatests af en maken uitstrijkjes. Sinds 2022 rijden we ook met een speciale Zorgbus door het land, waarin onze vrijwillige artsen seksuele en reproductieve zorg bieden. Daarnaast onderzoeken we of ongedocumenteerde vrouwen inderdaad een grotere kans hebben op baarmoederhalskanker.

Alle groepen die wij helpen, moeten eigenlijk terecht kunnen in de reguliere zorg. De toegang tot seksuele en reproductieve zorg in Nederland moet dus beter. Daarvoor pleiten wij bij beleidsmakers en de politiek.

Wat er moet veranderen

  • Iedere vrouw moet baas in eigen buik zijn. Daarom moet anticonceptie voor alle vrouwen worden vergoed. Ook moeten alle vrouwen die in Nederland wonen een abortus kunnen krijgen, zonder dat zij daarvoor hoeven te betalen.
  • Soatests voor vrouwen en mannen moeten kosteloos en anoniem afgenomen kunnen worden.
  • Ongedocumenteerde vrouwen moeten kunnen meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd of je stem!

Maak impact met je geld
Geef een donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.

Maak impact met je stem
Laat je stem horen

Sluit je aan bij ons door ons te volgen op social media en berichten te liken.

Donatie

Steun  ons
wereldwijde  werk

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd! Doe jij mee met onze strijd?