In Nederland krijgt 1 op de 8 mensen in Nederland te maken met menstruatiearmoede. Menstruatiearmoede is het beperkt toegang hebben tot de middelen om veilig en comfortabel je menstruatie door te komen. Dit zijn onder andere producten om het bloed op te vangen, goede sanitaire voorzieningen en kennis over menstruatie en menstruatieproblemen. Dokters van de Wereld maakt zich hard om menstruatiearmoede in Nederland te verminderen.

Dubbele schaamte

Menstruatiearmoede komt niet alleen voor in lage- en middeninkomenslanden, maar ook in welvarende landen zoals Nederland. Voor veel mensen in een kwetsbare positie, waaronder ongedocumenteerde migranten, maakt menstruatiearmoede een natuurlijk proces lastig, wat kan leiden tot fysieke, mentale en sociale uitdagingen.

Een van de meest voorkomende vormen van menstruatiearmoede is het bezuinigen op andere basisbehoeften, zoals boodschappen (48%), huishoudelijke producten (33%) en gezondheidsproducten, zoals medicijnen (22%). Vrouwen geven aan soms thuis te moeten blijven en hergebruiken vaak producten. Het gebruik van alternatieve menstruatieproducten of menstruatieproducten te lang gebruiken kan onhygiënisch zijn en leiden tot infecties

Mensen praten niet makkelijk over menstruatie . In verschillende culturen wordt er niet over gesproken waardoor er vaak onvoldoende kennis is. Daarnaast praten mensen over het algemeen niet makkelijk over het feit dat ze de nodige producten niet kunnen betalen. Menstruatiearmoede is daardoor een dubbel ingewikkeld probleem, omdat het zowel de schaamte raakt over menstruatie als armoede. Hierdoor kloppen vrouwen minder vaak aan bij een zorgverlener voor zorg en is er vaak sprake van onvoldoende kennis.

Consulten en voorlichting

Voor vragen en zorg rondom menstruatie kan je in Nederland terecht bij je huisarts en gynaecoloog. Helaas heeft niet iedereen toegang tot deze zorg of is de drempel om deze zorg te vragen te groot in verband met taboes. Voor deze vrouwen bieden wij laagdrempelige individuele consulten waarbij zij terechtkunnen met bijvoorbeeld pijnklachten bij de menstruatie, onregelmatige menstruaties en overgangsklachten. 

Daarnaast geven wij ook groepsvoorlichtingen waarin we bijvoorbeeld vertellen welke menstruatieproducten er zijn, welke hygiëne belangrijk is, hoe de menstruatiecyclus werkt en wat je kan doen tegen hevige menstruatiepijn. Ook bespreken we waar vrouwen nog meer terechtkunnen als zij problemen ervaren rond hun menstruatie.

Ook hebben wij op alle locaties van Dokters van de Wereld menstruatie uitgiftepunten. Hier kunnen vrouwen gratis verschillende menstruatie producten krijgen en vinden zij informatie over menstruatie in verschillende talen.

Om onze zorg zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van onze cliënten doen we op dit moment onderzoek naar de barrières en noden die ongedocumenteerde migranten ervaren omtrent menstruatie. Met de uitkomsten van het onderzoek proberen we menstruatiearmoede op een zo effectief mogelijke manier te verminderen.