Periodieke schenking: aftrekbaar van de belasting

Periodiek schenken houdt in dat je jaarlijks voor minimaal 5 jaar een vast bedrag doneert en dit vastlegt in een overeenkomst. Dan is jouw bijdrage elk jaar volledig aftrekbaar. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. Om van dit belastingvoordeel te profiteren moest vroeger een notariële akte worden opgemaakt. Tegenwoordig volstaat periodiek schenkingsovereenkomst die je zelf mag invullen en naar ons op kunt sturen.

Hoeveel kan ik van de belasting aftrekken?

De hoogte van jouw inkomen bepaalt hoeveel geld je terugkrijgt van de belasting. Heb je een heel hoog inkomen dan kun je tot bijna de helft van jouw gift terugkrijgen. Bij elk ander inkomen krijgt je 37 procent van je gift terug. Alleen mensen met AOW en gemiddeld gezien een wat lager pensioen kunnen 19 procent terugkrijgen. Het is goed om te weten hoeveel je terugkrijgt van de belasting. Als je dat weet, kun je ervoor kiezen een hogere gift doen.

Periodiek belastingvrij schenken is heel eenvoudig

Is periodiek schenken aan Dokters van de Wereld wat voor jou? Dit kan heel eenvoudig via een periodieke schenkingsovereenkomst. Vul de overeenkomst (digitaal) in. De uitgeprinte en ondertekende overeenkomst kun je in een gesloten envelop zonder postzegel opsturen naar:

Dokters van de Wereld
Antwoordnummer 11721
1000 RA Amsterdam

Nadat wij de overeenkomst hebben ontvangen, sturen wij snel een door ons ondertekend exemplaar terug. Deze moet je goed bewaren, omdat de Belastingdienst ernaar zou kunnen vragen. Op het moment van betaling van de eerste termijn is jouw periodieke schenking aan Dokters van de Wereld een feit en vanaf dan op te voeren als aftrekpost bij de Belastingdienst. In jouw belastingaangifte moet je het bedrag, onze naam Dokters van de Wereld en ons RSIN (fiscaal identificatienummer) invullen. Ons RSIN is 807110917

Eenmalige belastingvrije giften

Een eenmalige gift is aftrekbaar van de belasting als het bedrag tussen de 1 en 10 procent van jouw drempelinkomen is. Kies je hiervoor? Dan kun je hier eenmalige donatie doen en die opgeven bij je belastingaangifte van dat jaar. Om precies te weten hoe eenmalige giften fiscaal aftrekbaar zijn, lees je op de website van de Belastingdienst.

Belangrijke gegevens

  • ABNAMRO NL11ABNA 0491 7178 06
  • ING NL82INGB 0000 0049 46
  • KvK 40539494
  • RSIN 807110917 (ANBI)
Relatiemanager
Janna Moree
Meer weten over de mogelijkheden van belastingvrij schenken? Neem dan contact met mij op.