De Mondzorgkaravaan bestaat meestal uit een Mondzorgbus en een Preventiebus. De Mondzorgbus is een volledig uitgeruste mobiele tandartspraktijk. In de Preventiebus geven we voorlichting. Ook geven we voorlichting aan cliënten van samenwerkende organisatie.

Lokale samenwerking

Voordat de Mondzorgkaravaan naar een gemeente trekt, zoeken we eerst samenwerking met lokale hulpverleners. Organisaties als voedselbanken en het Leger des Heils kennen vaak mensen met ernstige gebitsproblemen, maar die geen geld hebben om de problemen te laten behandelen. Deze organisaties brengen ons in contact met de patiënten. Omdat bij veel patiënten één behandeling vaak niet genoeg is, zoekt Dokters van de Wereld naar lokale tandartspraktijken die de vervolgbehandelingen gratis willen uitvoeren. Deze praktijken sluiten zich daarna vaak aan bij het Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld.

Het probleem zichtbaar maken

De Mondzorgkaravaan valt op. Als onze Mondzorgkaravaan ergens neerstrijkt, krijgen we vaak veel aandacht van de media. En daar doen we het ook voor: we willen meer aandacht voor de ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland die niet genoeg geld hebben om naar de tandarts te gaan. Ze slaan controles en behandelingen over, waardoor eventuele gebitsproblemen alleen maar erger worden. Met de Mondzorgkaravaan kunnen we elke keer maar een kleine groep mensen helpen. Maar door met onze hulpverlening het probleem zichtbaar te maken, verwachten we dat de politiek vroeg of laat in beweging komt en mondzorg weer voor iedereen toegankelijk maakt.

Projectleider mondzorg
Caroline van Wingaarden
Als je meer wilt weten over onze hulpverlening rond mondzorg, dan kun je contact met mij opnemen.
Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!

Mondzorgkaravaan
Mondzorgkaravaan in jouw gemeente?

We komen naar plaatsen op verzoek van gemeenten, noodfondsen en/of lokale hulporganisaties. Stuur een e-mail naar mondzorg@doktersvandewereld.org, dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Compassie Netwerk.
Sluit je aan bij het Compassie Netwerk.

Tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten en coördinatoren zijn allemaal welkom en hard nodig.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.

Maak impact met je stem
Teken de mondzorg petitie

Teken onze petitie voor mondzorg voor iedereen.

Maak impact met je geld
Geef een donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je geld
Geef als bedrijf

Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.