Uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Dokters van de Wereld blijkt dat 8% procent van de Nederlandse vrouwen uit geldgebrek de afgelopen 10 jaar wel eens geen anticonceptie heeft gekocht. Met name kwetsbare vrouwen met beperkte financiële middelen zijn hiervan de dupe. Dokters van de Wereld vraagt op Wereld Anticonceptie Dag (26 september), aandacht voor deze situatie. Iedere vrouw in Nederland, ongeacht haar portemonnee, moet zelf kunnen beslissen over het al dan niet starten of behouden van een zwangerschap.

Arianne de Jong, directeur Dokters van de Wereld: “Nederlandse vrouwen van 21 jaar en ouder moeten anticonceptie zelf betalen, of zich hiervoor aanvullend verzekeren. Niet iedere vrouw heeft hiervoor de financiële middelen, blijkt uit ons onderzoek. Het is absurd dat vrouwen met weinig geld ongewenst zwanger kunnen raken doordat ze geen anticonceptie kunnen betalen.”

Ook over de toegang tot abortus heeft Dokters van de Wereld zorgen. Abortus is voor vrouwen die legaal in Nederland verblijven prima geregeld, maar voor ongedocumenteerde vrouwen bestaat er geen enkele regeling. Zij moeten een abortus behandeling uit eigen zak betalen, terwijl dit een kwetsbare groep vrouwen is die juist méér risico loopt op een ongewenste zwangerschap. De kosten voor een behandeling in een abortuskliniek liggen meestal tussen de 370-520 euro, een bedrag dat door deze vrouwen meestal niet is op te brengen.

Toegang tot geschikte anticonceptie en goede informatie daarover is zo overduidelijk verankerd in mensenrechten, dat ik het onbegrijpelijk vind dat wij daar in Nederland nog actie voor moeten voeren”, zegt De Jong. “Hetzelfde geldt voor abortus. Mensenrechten schrijven voor dat in landen waar abortus legaal is, zoals in Nederland, de overheid moet zorgen dat het voor álle vrouwen toegankelijk is.” Veel Nederlanders zijn het hiermee eens, blijkt uit hetzelfde onderzoek van Peil.nl. Ruim 62% geeft aan dat abortus voor álle vrouwen in Nederland toegankelijk moet zijn.

Ieder jaar zetten zo’n 200 artsen zich vrijwillig in voor Dokters van de Wereld om kwetsbare groepen in de zorg te krijgen. De grootste groep die wij op onze spreekuren zien zijn mensen zonder geldige verblijfspapieren, waardoor zij geen zorgverzekering mogen afsluiten. “Een tijdje terug vertelde een van onze artsen over een ongedocumenteerde tiener die ongewenst zwanger bleek te zijn. Thuis was er geen geld voor een abortus, ze zouden zich in de schulden moeten steken. Zij is uiteindelijk, na veel bemiddeling, goed geholpen door welwillende zorgverleners. Maar abortus mag natuurlijk nooit een gunst zijn die zorgverleners al dan niet verlenen. Abortus mag geen privilége zijn!”, vindt De Jong.

Door anticonceptie en abortus (financieel) toegankelijk te maken en tijdig adequate voorlichting hierover te geven, kunnen vrouwen zelf een passende en tijdige keuze maken over hun zwangerschap. Daarom start Dokters van de Wereld aanstaande woensdag 26 september op Wereld Anticonceptie Dag een campagne met een petitie om duidelijk te maken dat toegang tot anticonceptie en abortus een vrouwenrecht is en géén voorrecht.