Met afschuw volgt Dokters van de Wereld de ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden. Het doden en gijzelen van onschuldige burgers door Hamas is verwerpelijk en moet ten zeerste worden afgewezen. Tegelijkertijd maken we ons grote zorgen over de huidige geweldsspiraal. Wraak met wraak vergelden helpt niet bij het oplossen van dit conflict en leidt tot meer onschuldige burgerslachtoffers.

Catastrofale situatie

Om die reden vinden wij het onredelijk, onrealistisch en gevaarlijk dat Israël oproept dat 1,1 miljoen mensen binnen 24 uur moeten verplaatsen van het noorden van Gaza naar het zuiden. Dit is onmogelijk terwijl ook de bombardementen doorgaan. Met het afsluiten van de elektriciteit, brandstof en het stilleggen van de watertoevoer dreigt binnen afzienbare tijd een humanitaire ramp.

'De situatie in de ziekenhuizen is al catastrofaal', zegt Dokters van de Wereld-directeur Jasper Kuipers, 'maar met de nieuwe situatie vrezen wij dat we niet langer in staat zijn om nieuwe slachtoffers, die in groten getale blijven komen, op te vangen. We vrezen voor onze teams die net als de bevolking worden blootgesteld aan de bombardementen. Dit in combinatie met een gebrek aan medicijnen en middelen maken de missie van onze teams vrijwel onmogelijk.'

Staakt-het-vuren

We vragen dan ook de Nederlandse regering en de internationale gemeenschap om er bij Israël op aan te dringen al het mogelijke te doen om de burgers te beschermen. De humanitaire toegang moet worden gerespecteerd zodat gezondheidszorg kan worden verleend, medische evacués kunnen plaatsvinden en burgers en medisch personeel worden beschermd.

Alleen een staakt-het-vuren zou het mogelijk maken om de bevolking op een veilige manier te verplaatsen. Maar bovenal roepen we iedereen op de geweldspiraal te doorbreken en om de weg naar vrede, hoe moeilijk ook, te bewandelen. Voorkom nog meer onnodig leed. Genoeg is genoeg.