Meteen na de verwoestende aardbevingen van begin 2023 in Syrië en Turkije is Dokters van de Wereld medische noodhulp gaan verlenen. Hiermee vergroten wij de fysieke en psychologische gezondheid van de slachtoffers. Dit werk kunnen we doen onder meer dankzij Nederlandse donateurs en financiers.

In Turkije stierven minstens 52.000 mensen en zijn meer dan 15 miljoen mensen getroffen door de aardbevingen. De provincie Hatay is een van de meest verwoeste provincies. Alle staatsziekenhuizen raakten beschadigd en de gezondheidszorg komt maar moeizaam op gang. In Syrië zijn naar schatting 6.000 mensen omgekomen, vooral in Aleppo en Idlib, waar Dokters van de Wereld al actief was. Voor de aardbevingen was hier immers al sprake van humanitaire crisis. Door deze natuurramp zijn gebouwen, hele steden en dorpen ingestort en ziekenhuizen en klinieken zwaar beschadigd.

Inzet in Turkije

In Turkije heeft Dokters van de Wereld ervaren mobiele medische teams operationeel. Elk team bestaat onder meer uit een arts, een verloskundige, een klinisch psycholoog, een maatschappelijk werker en een verpleegkundige. Zij bieden medische noodhulp. Ook bieden we veilige ruimtes, waar vooral vrouwen en kinderen kunnen douchen, hygiëneproducten ontvangen en groeps- en individuele counseling krijgen. Via een mobiele keuken delen we eten uit. Dokters van de Wereld is erkend door het Turkse ministerie van volksgezondheid als een toonaangevende gezondheids-ngo in de provincie Hatay. We coördineren de noodhulp en zijn bevoegd om gezondheidszorg te verlenen en medicijnen te verstrekken.

Inzet in Syrië

In Noordwest-Syrië heeft Dokters van de Wereld 8 klinieken voor eerstelijnsgezondheidszorg en 2 mobiele medische teams in West-Aleppo en Idlib. Op sommige plekken zijn wij als enige actief. Mensen kunnen bij ons terecht voor eerstelijnsgezondheidszorg, seksuele en reproductieve gezondheidzorg en geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Veel mensen die wij in deze gebieden helpen, zijn ontheemd door de burgeroorlog die al jaren in Syrië woedt. Dokters van de Wereld koopt medicijnen die we via onze klinieken en medische teams verstrekken.

Gezondheid verbeteren

We willen de weerbaarheid van de door de ramp getroffen gemeenschappen vergroten door hun fysieke en psychologische gezondheid te verbeteren. Daarbij hebben we bijzondere aandacht voor vrouwen en kinderen. De mobiele medische teams van Dokters van de Wereld gaan naar moeilijk bereikbare locaties. Denk aan kampen met ontheemden en vluchtelingen. Daar zetten we medische screening op en zorgen we voor psychosociale groeps- en individuele ondersteuning. Ze bieden eerstelijnszorgconsulten, seksuele en reproductieve gezondheid en geestelijke gezondheidszorg. Dit doen we onder meer met het geld van Nederlandse donateurs en financiers.

Wat jij kunt doen

Er is de komende tijd nog veel meer hulp nodig. Wil jij ook de slachtoffers van de aardbevingen helpen? Klik hier om ons werk met een gift te steunen.