Dokters van de Wereld verstrekt 100 spiraaltjes aan vrouwen die het zelf niet kunnen betalen

Ruim een kwart van de vrouwen met een laag inkomen wil liever een andere vorm van anticonceptie gebruiken. De kosten van anticonceptie zijn de belangrijkste drempel, zo blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Dokters van de Wereld. Daarom komt Dokters van de Wereld in actie en gaat de organisatie kosteloos 100 spiraaltjes verstrekken aan vrouwen die dat zelf niet kunnen betalen.

Momenteel moeten vrouwen vanaf 21 jaar zelf betalen voor anticonceptie, tenzij ze een (vaak dure) aanvullende verzekering hebben. Niet alle vrouwen kunnen dit betalen. Uit het onderzoek van Peil.nl blijkt dat 27% van de vrouwen met een beneden modaal inkomen liever andere anticonceptie wil gebruiken. Een spiraaltje kost rond de 150 euro, een hormoonstaafje ongeveer 130 euro. Voor sommige vrouwen is dit bedrag te hoog om in één keer te kunnen betalen. Door deze financiële barrière wordt de keuzevrijheid beperkt. De pil is een veelgebruikt middel, maar de voorkeur kan uitgaan naar een duurder middel als deze beter aansluit bij de persoonlijke situatie van de vrouw.

Arianne de Jong, directeur van Dokters van de Wereld: “De grootte van iemands portemonnee mag geen rol spelen in de keuze van anticonceptie. Toegang tot anticonceptie die voor jou geschikt is, is een mensenrecht. Daarom moeten alle vormen van anticonceptie voor iedereen, ongeacht iemands portemonnee, toegankelijk zijn. Onbedoelde zwangerschappen en abortussen kunnen voorkomen worden als alle vormen van anticonceptie toegankelijk worden voor alle vrouwen”.

100 spiraaltjes voor kwetsbare vrouwen

Op de website van Dokters van de Wereld kunnen vrouwen die daar zelf geen geld voor hebben een spiraal of een hormoonstaafje aanvragen. Vervolgens zullen 100 vrouwen worden geselecteerd die kosteloos een spiraal of hormoonstaafje ontvangen. Deze zal door hun huisarts worden geplaatst. Met deze actie wil Dokters van de Wereld de financiële barrières die bestaan voor anticonceptie agenderen en de politiek oproepen om in actie te komen. Anticonceptie moet toegankelijk worden voor íedereen.