Operatie glimlach

Sinds 2010 is Dokters van de Wereld Nederland betrokken bij het internationale project Operatie Glimlach. Het project helpt kinderen met brandwonden of een schisis in Tanzania en Sierra Leone. Tijdens de eerste jaren opereerden vrijwillige, Nederlandse artsen zelf de kinderen. De afgelopen jaren trainen we vooral de lokale, medische professionals, zodat zij de operaties zelf uit kunnen voeren. Naast anesthesie en chirurgie in brandwondenzorg, trainen we medische professionals nu ook in traumachirurgie en de behandeling van complexe botbreuken.

Trainingsprogramma’s

Doordat we de lokale artsen en verpleegkundigen op de werkvloer trainen, kunnen ze meteen toepassen wat ze leren. Daarnaast nodigen we andere zorgprofessionals uit van ziekenhuizen in de regio. Sommigen reizen wel twee dagen om de training te kunnen volgen. We testen de kennis van de deelnemers voor en na de training. We zien dat hun kennis van chirurgische behandelingen met gemiddeld 42 procent verbetert. Door het opleiden van de lokale zorgprofessionals dragen we bij aan betere toegang tot anesthesie en chirurgie in deze landen, óók als onze vrijwillige artsen straks weg zijn.

Ontwikkeling cursus en handboek

Tijdens onze trainingsmissies zien artsen hoe hun collega’s in Sierra Leone en Tanzania met beperkte middelen hun werk moeten doen. Maar zelfs met beperkte middelen zijn er allerlei behandelmogelijkheden. Samen met het Haydom Lutheran Hospital ontwikkelden wij een handboek en de basiscursus 'brandwondenzorg' voor lage-inkomenslanden. Deze cursus bleek een groot succes, waarna we ook een basiscursus 'open botbreuken' maakten.

Lightness kan weer lopen 

Ernstige verwondingen door open vuur komen helaas vaak voor bij kinderen in Tanzania. Het overkwam ook de zesjarige Lightness. Zij brandde zich aan het kookvuur van haar moeder. Toen ons medische team arriveerde, lag zij al vier maanden in het ziekenhuis met derdegraadsbrandwonden op haar buik en bovenbenen. Lopen kon ze niet en ze had veel pijn. Geld voor een operatie had haar moeder niet. Dankzij een bijdrage uit het patiëntenfonds van Dokters van de Wereld kon Lightness geopereerd worden. Door huidtransplantaties heeft ze nu veel minder pijn. Het zal nog een tijd duren voordat al haar brandwonden geheeld zijn, maar er is weer hoop. Een week na de operatie mocht Lightness beginnen met revalideren. Ze hoopt weer zelf naar school te kunnen lopen. Haar droom is om verpleegkundige te worden.

Heb je nog vragen?
Internationaal programma-manager
Anja Holwerda
Bel of mail me als je meer wilt weten over onze internationale programma's en noodhulp
Maak impact

Dit kun jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!

Maak impact met je geld
Geef als bedrijf

Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.

Steun ons
Steun ons

Met jouw gift kunnen we wereldwijd zorg verlenen aan mensen in een kwetsbare positie én pleiten voor structurele veranderingen.

Donatie

Steun  ons
wereldwijde  werk

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd! Doe jij mee met onze strijd?