Op 24 februari om 4.15 uur zijn de eerste explosies rond de Oekraïense hoofdstad Kiev hoorbaar. Het grootschalige Russische offensief is begonnen. Het begin van een bloedige oorlog. Veel mensen slaan op de vlucht. Een overzicht van de acties van Dokters van de Wereld.

Dokters van de Wereld was al vóór 24 februari 2022 actief in Oekraïne, vooral in de gebieden waar nu het hardst wordt gevochten. Onze collega’s wijken uit naar veiligere gebieden om daar zorg te verlenen aan de mensen die moeten vluchten door de oorlog.

Noodhulp opschalen

We ontvangen veel extra giften van onze donateurs. Bovendien wordt Dokters van de Wereld gastdeelnemer van de Oekraïne-actie van Giro555 vanwege onze aanwezigheid in Oekraïne én medische expertise. Zo kunnen we onze medische noodhulp flink opschalen.

Mobiele teams

Op twee plekken aan de grens van Roemenië en Oekraïne verleent een mobiel team met veertig vrijwilligers medische hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Ook zijn er twee mobiele teams actief in de Oekraïense steden Chernivtsi en Dnipro. De teams zorgen dat mensen toegang krijgen tot medische hulp, gratis medicatie en begeleid worden naar het ziekenhuis als dat nodig is.

Humanitaire medische konvooien

De ziekenhuizen in Oekraïne kampen met allerlei tekorten. Daarom rijden er doorlopend humanitaire medische konvooien van Dokters van de Wereld naar diverse ziekenhuizen in het hele land. We hebben tientallen zorginstellingen bevoorraad en daarmee tot nu toe meer dan 300.000 mensen geholpen.

Levensgevaarlijke situaties

Ook starten we met levensreddende konvooien vanuit Nederland. We sturen medische materialen, medicijnen en preventiemiddelen voor mensen met hiv en mensen binnen de hoogrisicogroepen. In Oekraïne was voor de oorlog al sprake van een hiv-epidemie. De oorlog zorgt voor allerlei tekorten in de zorg en de hiv-preventieprogramma’s, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Met een gift kun je dit belangrijke werk steunen.

Noodhulp in Nederland

In maart 2022 bereiken steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne Nederland. Daar waar de reguliere zorg nog niet is geregeld, rukken de vrijwillige artsen van Dokters van de Wereld uit met de Zorgbus om zorg te verlenen. In de Zorgbus zag vrijwillig arts Joanne Bakker veel Oekraïense vluchtelingen die net waren aangekomen in Nederland: “Het was heel indrukwekkend. Veel mensen hadden slaapproblemen, haaruitval en stressklachten. Ik zag een 6-jarig meisje met tics. Ze knipperde veel met haar ogen en had paniekaanvallen. Haar moeder maakte zich ernstige zorgen."

Behandeling abrupt gestopt

Bakker: "Er waren mensen van wie de behandeling door de oorlog abrupt was gestopt, zoals een 50-jarige man met darmkanker en een 18-jarige vrouw met een bipolaire stoornis. Ook moesten we hoogzwangere vrouwen snel koppelen aan een verloskundige. Vooral zagen we veel mensen van wie de medicijnen bijna op waren. Ze waren bang dat ze niet tijdig hun medicijnen konden krijgen. Er was opluchting en dankbaarheid als wij deze recepten voor hen uitschreven.”

Hulp harder nodig dan ooit

Voor alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is dit een enorm lang jaar geweest. Helaas duurt de oorlog nog steeds voort, en is het werk van Dokters van de Wereld op veel plaatsen harder nodig dan ooit. Help daarom mee in het realiseren van levensreddende gezondheidszorg in Oekraïne.

Rapport The Longest Year

Benieuwd naar alle inspanningen voor de slachtoffers van de oorlog vanuit het netwerk van Dokters van de Wereld / Médecins du Monde? Klik hier voor het rapport The longest Year.