Een mooie glimlach. Het lijkt zo vanzelfsprekend…

Maar niets is minder waar. Bijna 1,5 miljoen volwassenen in Nederland gaan vanwege geldgebrek niet, of te weinig, naar de tandarts of mondhygiënist. Met alle gevolgen van dien.

Onze hulpverleners zien dagelijks de schrijnende gevolgen van verwaarloosde mondzorg. Wij doen wat we kunnen om mensen van hun pijn af te helpen, maar met alleen noodbehandelingen lossen we de problemen niet op.

Daarom doen wij een oproep aan de politiek: mondzorg moet terug in het basispakket!

Wij vinden het oneerlijk dat je voor bijna ieder pijntje, ontsteking of ongemak kunt aankloppen bij je huisarts of het ziekenhuis, behalve voor pijn in je mond. Voor mondzorg moet je je óf extra verzekeren, of contant afrekenen bij de tandarts. Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben daar het geld niet voor.

MONDZORG IN HET BASISPAKKET

Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben geen geld voor de tandarts. Terwijl mondzorg geen luxe is, maar een basisrecht.

Samen naar de 250.000

199.292

Steun jij onze oproep aan de politiek? Teken de petitie!
Hoe meer handtekeningen, hoe sterker we staan.
Help jij mee 250.000 handtekeningen te verzamelen?
Alvast bedankt!


“Ik heb altijd al een slecht gebit gehad. Op een dag trok ik het dopje van mijn bidonfles open en viel een van mijn voortanden uit mijn mond. Het was niet de eerste. Mijn tandarts zorgde voor een plaatje met neptanden, maar dat ben ik kwijtgeraakt en geld voor een nieuwe heb ik niet.” Harm (60), freelance sportinstructeur.

Wil jij jouw verhaal ook met ons delen? Dat kan hier.

»

Iedereen heeft recht op mondzorg

Dokters van de Wereld en Prodent zetten zich samen in om goede mondzorg beschikbaar te maken voor iedereen in Nederland. Lees hier hoe we dat doen en hoe jij kunt helpen.

Prodent en Dokters van de wereld:
over de samenwerking

Prodent en Dokters van de Wereld bundelen hun krachten zodat iedereen in Nederland
toegang tot goede mondzorg krijgt. Prodent biedt financiële steun aan Dokters van de Wereld, om zoveel mogelijk mensen met acute gebitsproblemen te kunnen helpen. Ook worden mondverzorgingsproducten, zoals tandenborstels en tandpasta, ter beschikking gesteld voor het preventieprogramma.

3 redenen waarom mondzorg in het basispakket hoort

1. Zodat íedereen naar de tandarts kan, ook mensen met een kleine portemonnee
2. Tandziekten kosten de maatschappij jaarlijks zo’n 3 miljard euro
3. Een goede gezondheid begint in je mond

Mondzorg in het basispakket

Dokters van de Wereld wil dat mondzorg terugkomt in het basispakket van de zorgverzekering. Daarmee voorkom je dat eenvoudige tandproblemen uitgroeien tot complexe gezondheidsschade. Alleen al het productiviteitsverlies door tandziekten in Nederland wordt geschat op 3 miljard euro per jaar (Radboudumc), terwijl opname van mondzorg voor volwassenen in het basispakket volgens het CPB tussen de 1,2 en 1,9 miljard euro kosten. Mondzorg opnemen in het basispakket is dus voor iedereen voordeliger. Daarom zijn wij een petitie gestart en voeren we de politieke druk op.

Veelgestelde vragen

Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben geen geld voor de tandarts. Met alle gevolgen van dien. Zonder behandeling kan een ontstoken kies of tandvlees uitgroeien tot een enorm probleem; niet alleen voor iemands gezondheid maar ook voor de maatschappij. Prodent en Dokters van de Wereld zetten zich samen in om goede mondzorg beschikbaar te maken voor iedereen in Nederland.

Wij vinden het oneerlijk dat je voor bijna ieder pijntje, ontsteking of ongemak kunt aankloppen bij je huisarts of het ziekenhuis, behalve voor pijn in je mond. Voor mondzorg moet je je óf extra verzekeren, of contant afrekenen bij de tandarts. Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben daar het geld niet voor. Toegang tot zorg is een recht, en daar hoort mondzorg ook bij. Daarom vragen we iedereen om onze petitie ‘Mondzorg in het basispakket’ te tekenen.

Juist het niet hebben van mondzorg in het basispakket is peperduur. Alleen al de economische schade als gevolg van ziekteverzuim en uitkeringskosten door tandziekten ligt rond de 3 miljard euro. Volgens het CPB gaat mondzorg weer terug in het basispakket 1,2 - 1,9 miljard euro kosten (zie Bron 1 en Bron 2). Maar: hierin zijn niet de productiviteitsverliezen meegenomen van al die mensen die door onvoldoende mondzorg niet kunnen bijdragen aan de maatschappij en extra zorg of extra uitkeringen nodig hebben. Die kosten liggen volgens professor Listl e.a., die hierover publiceerden in 2019 in de Lancet , rond de 3 miljard euro per jaar. Daarom zegt Listl: "Dat de mondzorg voor volwassenen helemaal niet in het basispakket zit lijkt me maatschappelijk gezien geen geschikte oplossing." Meer hierover op RadboudUMC

We willen 250.000 handtekeningen verzamelen en die aan politici in Den Haag overhandigen. Hoe meer handtekeningen, hoe sterker we staan. We gaan er alles aan doen om de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat mondzorg in het basispakket hoort. We hopen dat er in een nieuw kabinet (na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart) meer ruimte is voor de boodschap dat mondzorg in het basispakket hoort. Ondertussen praten we ook met politieke partijen om hen ervan te overtuigen mondzorg weer in het basispakket op te nemen.

Bijna 1,5 miljoen volwassenen in Nederland gaan vanwege geldgebrek niet, of te weinig, naar de tandarts of mondhygiënist. Dat komt omdat je je voor mondzorg óf extra moet verzekeren, of contant moet afrekenen bij de tandarts.

Dat zijn vooral mensen met een laag inkomen, ouderen, dak- en thuislozen en nieuwkomers (asielzoekers, statushouders en mensen zonder geldige papieren). Daarnaast kunnen andere aspecten een rol spelen, zoals kennis over mondzorg, taal-en cultuurbarrières.

Samen met lokale partnerorganisaties zoals schuldhulpverlening, daklozenopvang, voedselbanken, maatschappelijk werk etc. en een netwerk van (straat)tandartsen geven wij gratis noodbehandelingen aan mensen met gebitsproblemen die de tandarts écht niet kunnen betalen. Daarnaast voeren wij met onze petitie ‘Mondzorg in het basispakket’ de druk op de politiek op om mondzorg (weer) in het basispakket van de zorgverzekering te krijgen. Mondzorg is namelijk geen luxe, maar een basisrecht.

Voor de behandelingen die Dokters van de Wereld tijdens de campagne uitvoert, is vooraf al een selectie gemaakt van mensen die hiervoor in aanmerking komen. Deze selectie is gemaakt met behulp van onze partnerorganisaties in de steden waar we naar toe gaan. Het is dus helaas niet mogelijk om jezelf aan te melden.

Kinderen (onder de 18) zijn binnen het basispakket wel verzekerd van mondzorg. Niet alle ouders zijn hiervan op de hoogte. Sommige ouders zijn al zo lang niet bij een tandarts geweest, dat ze hun kinderen ook niet meer naar de tandarts sturen. Het gaat met name om kinderen van ouders met een laag inkomen of een migratieachtergrond (bron). Deze kinderen lopen een relatief groot risico om een slecht gebit te ontwikkelen, omdat ze lang niet bij een tandarts zijn geweest en/of omdat er niemand is die met het gezin meekijkt naar preventieve maatregelen, zoals eet- en poetsgewoontes. Maar tegen de tijd dat deze kinderen 18 jaar zijn, moeten ze de tandarts zelf betalen. Zo houdt het huidige systeem de ongelijkheid in stand.

Voor een overzicht van behandelingen die vergoed worden, zie Zorginstituut Nederland. Orthodontie (beugels) vallen hier niet onder. Aangezien een beugel al snel 3000-3500 euro kost, hebben de ouders van kinderen die in armoede opgroeien geen geld om een beugeltraject voor hun kind te betalen. Kinderen die in hun jeugd niet naar de orthodontist kunnen, zullen hier later de vaak ook zichtbare gevolgen van ervaren.

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917