Een wereldwijde pandemie vereist een wereldwijde oplossing

COVID-19 maakt wereldwijd slachtoffers. Maar terwijl in rijke landen nu al wordt gestart met de boosterprik, wachten de meeste mensen in ontwikkelingslanden nog op hun eerste vaccinatie.

Dat is niet alleen gevaarlijk voor de mensen daar, maar ook voor ons. Het virus stopt immers niet bij de grens.

Samen kunnen we er voor zorgen dat ook de allerarmsten in de wereld bescherming krijgen tegen COVID-19.

Daarom roepen wij de politiek op om iedereen toegang te geven tot coronavaccins.

Wat moet er precies gebeuren om arme landen toegang te geven tot vaccins?
Onderstaande video legt het je in anderhalve minuut haarfijn uit.

IEDEREEN TOEGANG TOT CORONAVACCINS

Nog geen 3% van de mensen in ontwikkelingslanden hebben toegang tot een coronavaccin. Terwijl rijke landen al zijn gestart met boosterprikken. Stop deze ongelijkheid. Teken nu ons manifest:

1605 van 10000 opgehaald

1605

Steun jij onze oproep aan de politiek? Teken ons manifest!
Hoe meer handtekeningen, hoe sterker we staan.
Help jij mee 10.000 handtekeningen te verzamelen?
Alvast bedankt!


Iedereen toegang tot coronavaccins

Dat kan, door solidair te zijn en als rijk land coronavaccins te doneren aan COVAX, dat vaccins eerlijk over de wereld verdeelt. En door de patenten op deze vaccins tijdelijk op te schorten, zodat er meer en sneller vaccins beschikbaar komen. Daar hebben de mensen in ontwikkelingslanden recht op.

Virus stopt niet bij de grens

Sinds begin 2020 is de wereld in de greep van COVID-19, ofwel corona. Deze wereldwijde pandemie heeft inmiddels al ruim 4,8 miljoen dodelijke slachtoffers geëist. Dat zijn alleen de officieel geregistreerde slachtoffers, dus het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vele malen hoger. En de coronacrisis is nog lang niet voorbij. In hoge- en middeninkomenslanden zijn inmiddels grote delen van de bevolking gevaccineerd, maar de vaccinatiegraad in lage inkomenslanden blijft ver achter. Net als de toegang tot coronatesten, medicijnen, beademingsapparatuur en beschermingsmiddelen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de mensen daar, maar ook voor ons. Het virus stopt immers niet bij de grens. Zolang grote delen van de wereld niet beschermd zijn tegen corona, kunnen mutaties blijven ontstaan en rondwaren.

Foto: Olivier Papegnies

COVAX: doneren van coronavaccins aan lage-inkomenslanden

Initiatieven om de ongelijkheid aan te pakken, zijn er wel. Zo is COVAX in het leven geroepen, een samenwerkingsverband van de WHO, UNICEF, Gavi en CEPI om vaccins eerlijk over de wereld te verdelen. Nederland heeft beloofd in de loop van oktober te beginnen met de donatie van in totaal 27 miljoen doses aan COVAX. Ook andere landen als de VS, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben miljoenen doses coronavaccins toegezegd. Maar tot nu toe blijven de daadwerkelijke leveringen flink achter bij de beloftes. Bovendien komen we er met alleen het doneren van vaccins niet. Dokters van de Wereld roept daarom samen met meer dan 200 andere organisaties de Europese Commissie en Europese lidstaten op om de patenten op deze vaccins tijdelijk op te schorten. Hierdoor worden coronavaccins beter beschikbaar en wordt een eerlijker verdeling en gelijk recht op gezondheid gewaarborgd.

Oproep: tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins

Met onze oproep steunen we de zogenoemde COVID-19 TRIPS Waiver, kortweg TRIPS, die in oktober 2020 is ingediend door India en Zuid-Afrika. Het staat landen toe bepaalde intellectuele-eigendomsrechten tijdelijk op te heffen om zo levensreddende medische hulpmiddelen tegen COVID-19 zoals vaccins te kunnen produceren. Om TRIPS aan te nemen, moeten alle 164 leden van de Wereldhandelsorganisatie WTO akkoord gaan. De VS hebben al voor het tijdelijk vrijgeven van de patenten gestemd, Europa blijft verdeeld. Daarom voeren wij samen met andere organisaties de druk op Europese politici op. Zo hopen we te bereiken dat de WTO, die van 30 november tot 3 december weer samenkomt, besluit TRIPS aan te nemen. En daarmee de wereldbevolking veel sneller in te enten en ontwikkelingslanden meer en goedkopere toegang te bieden tot medicijnen, beademingsapparatuur en beschermingsmiddelen.

Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL82INGB 0000 0049 46 | RSIN: 807110917