Een mooie glimlach.
Het lijkt zo vanzelfsprekend...

Onze hulpverleners zien dagelijks de schrijnende gevolgen van verwaarloosde mondzorg. Wij doen wat we kunnen om mensen van hun pijn af te helpen, maar met alleen noodbehandelingen lossen we de problemen niet op.

Daarom doen wij een oproep aan de politiek: mondzorg moet terug in het basispakket!

Wij vinden het oneerlijk dat je voor bijna ieder pijntje, ontsteking of ongemak kunt aankloppen bij je huisarts of het ziekenhuis, behalve voor pijn in je mond. Voor mondzorg moet je je óf extra verzekeren, of contant afrekenen bij de tandarts. Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben daar het geld niet voor.

Wat hebben we al bereikt?

2019
Start petitie: Mondzorg terug in het basispakket. Na 6 maanden al 50.000 handtekeningen verzameld!
2021
Kamer steunt unaniem het verzoek van Dokters van de Wereld voor wetswijziging zodat mensen in de schuldhulp hun aanvullende verzekering kunnen houden.
2021
In meer dan 10 steden in Nederland zijn er al tandartsen die zich belangeloos inzetten voor mensen met tandproblemen die geen toegang hebben tot reguliere mondzorg, omdat ze dat niet kunnen betalen of bijvoorbeeld geen verblijfsstatus hebben.
2022
FNV steunt het initiatief van Dokters van de Wereld, tekent de petitie en roept haar achterban op om ook in actie te komen.
2023
Inmiddels steunen al 250.000 mensen de petitie!

Geen geld voor de tandarts: hoe kan dat?

Vroeger zat tandartszorg in het basispakket van de zorgverzekering. Sinds begin jaren negentig moet je je als volwassene óf extra verzekeren voor mondzorg, óf de tandarts en mondhygiënist uit eigen zak betalen. Nu al hebben bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland daar het geld niet voor en door de coronacrisis loopt dat aantal verder op.

Grote gevolgen voor de gezondheid

Wie zijn ontstoken kies of tandvlees niet laat behandelen, kan rotte tanden, bloedend tandvlees of heftige pijn krijgen. Of erger, want ontstekingen in de mond kunnen ook tot andere ziektes leiden, zoals hart- en vaatziekten. Ook problemen met eten of slecht slapen als gevolg van de pijn komen veel voor. Bovendien schamen mensen met een slecht gebit zich daar vaak voor, waardoor ze in een sociaal isolement raken. Soms verliezen ze hun baan en wie werkloos is, heeft vanwege zijn slechte gebit minder kans om werk te vinden.

Ook economische schade

Mondziektes treffen niet alleen de patiënt, maar ook de maatschappij. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat het productiviteitsverlies (dat zijn de indirecte kosten) door tandziekten in Nederland wordt geschat op 3 miljard euro per jaar. Dat komt omdat mensen met tandziekten vaker ziek zijn en dus minder of helemaal niet meer kunnen werken. Alleen al de economische schade als gevolg van ziekteverzuim en uitkeringskosten is dus groot.

Mondzorg in het basispakket

Dokters van de Wereld wil dat mondzorg terugkomt in het basispakket van de zorgverzekering. Daarmee voorkom je dat eenvoudige tandproblemen uitgroeien tot complexe gezondheidsschade. Alleen al het productiviteitsverlies door tandziekten in Nederland wordt geschat op 3 miljard euro per jaar (Radboudumc), terwijl opname van mondzorg voor volwassenen in het basispakket volgens het CPB tussen de 1,2 en 1,9 miljard euro kosten. Mondzorg opnemen in het basispakket is dus voor iedereen voordeliger. Daarom zijn wij een petitie gestart en voeren we de politieke druk op.

Samenwerking met Prodent

Prodent biedt financiële steun aan Dokters van de Wereld zodat ons groeiende netwerk van (straat)tandartsen zoveel mogelijk mensen met acute mondzorgproblemen kan helpen. Daarnaast verstrekt Prodent mondverzorgingsproducten, zoals tandenborstels en tandpasta, die wij gebruiken om poetsvoorlichting te geven. Met dit preventieprogramma helpen wij mondproblemen voorkomen. Het is onze gezamenlijke ambitie om goede mondzorg toegankelijk te maken voor iedereen in Nederland. Daarnaast willen we de bewustwording rond goede mondzorg vergroten. Prodent vergroot de aandacht voor het mondzorgprobleem door middel van deze samenwerking en besteedt hier een grote landelijke mediacampagne aan. Samen met Prodent willen we een glimlach geven aan hen die dit het hardst nodig hebben, want elke glimlach telt!

Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!

Maak impact met je stem
Teken een petitie

Binnen 1 minuut steun jij al één van onze oproepen, petities, manifesten of noodkreten aan de politiek.

Maak impact met je geld
Geef een donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.