Eindelijk erkent het kabinet dat veel mensen niet naar de tandarts gaan vanwege de kosten. Tegenover het Noordhollands Dagblad zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid er ‘signalen over het toenemend mijden van mondzorg’ zijn. Dokters van de Wereld geeft die signalen al jaren af en we zijn dus blij dat de minister ze nu hoort. Aan zijn verdere reactie valt nog het een en ander aan te merken. 

Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld: “Dit is absoluut een politieke doorbraak. Opeenvolgende ministers hebben het probleem de afgelopen jaren gebagatelliseerd en verwezen naar ‘gemeentelijke potjes’, of de bijzondere bijstand. In de praktijk zijn er amper gemeentelijke oplossingen. We zijn dus heel blij dat de minister erkent dat er sprake is van een landelijk probleem.”

Minister tégen opname van mondzorg in basispakket

Hoewel de minister de toenemende problematiek erkent, komt hij met een felle reactie tegen de meest betaalbare, meest dekkende en minst bewerkelijke oplossing: heropname van mondzorg in het basispakket. Hij noemt die oplossing “grof en kostbaar”. Jasper Kuipers: “Verwaarloosde mondzorg kost ons als maatschappij veel meer geld. Wij zien zelfs veel jonge mensen die met enorme pijn leven, zich afzonderen, niet meer kunnen werken. De kosten daarvan zitten niet in het sommetje van de minister.”

Incomplete sommetjes

Opname in het basispakket kost volgens de minister 1,45 miljard euro en kan tot een premieverhoging van wel 15 euro leiden. Dokters van de Wereld vindt die redenering een versimpeling die tot een onjuiste voorstelling van zaken leidt: de kosten waar de minister over spreekt worden nu ook gemaakt, maar dan achteraf, in gevolgkosten aan andere zorg en in arbeidsuitval. Premieverhoging is dus gewoon een politieke keuze.

Miljarden economische gevolgschade

Het RadboudUMC becijferde eerder al dat het huidige mondzorgbeleid zorgt voor 3,1 miljard economische gevolgschade. Tel daar arbeidsuitval en gevolgschade aan de verdere gezondheid bij op en het is glashelder dat we als samenleving momenteel veel duurder uit zijn.

Mondzorg mijden om andere redenen

Verder stelt de minister dat “er ten tijde van het ziekenfonds ook een miljoen mensen niet naar de tandarts gingen”. Jasper Kuipers: “Dit is juist, maar de minister gaat voorbij aan onderzoek wat nu twee keer door Dokters van de Wereld is gedaan, aan de cijfers die door het RadboudUMC zijn gebruikt, en aan onderzoek door de FNV en de Patiëntenfederatie.” In een peiling van Dokters van de Wereld (vóór de inflatie) werd de vraag gesteld of mensen de afgelopen twee jaar mondzorg hebben gemeden vanwege de kosten. Hieruit bleek dat 1,5 miljoen mensen de tandarts mijdt vanwege de kosten. Dat door mondzorg opnieuw in het basispakket op te nemen niet alle mensen naar de tandarts gaan, wil niet zeggen dat we de tenminste 1,5 miljoen mensen die wél gebaat zijn bij heropname in het basispakket dan maar niet moeten helpen.

Eigen risico

Verder worden de spookbeelden van het eigen risico en premieverhoging van stal gehaald. Jasper Kuipers: “Veel eerstelijnszorg die erger moet voorkomen wordt momenteel uitgezonderd van het eigen risico, zoals de huisarts en de kraamverpleegkundige. Er is geen enkele goede reden om dat niet ook te doen met controle en gebitsreiniging.”

Meer informatie

Klik hier om het artikel in het Noordhollands Dagblad te lezen.

Wil je meer weten over onze onderbouwing, klik dan hier.

Als je ook wilt dat mondzorg terug in het basispakket komt, teken dan onze petitie.