Periodieke schenking: aftrekbaar van de belasting

Periodiek schenken houdt in dat je jaarlijks voor minimaal vijf jaar een vast bedrag doneert en dit vastlegt in een overeenkomst. Dan is jouw bijdrage elk jaar volledig aftrekbaar. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. Om van dit belastingvoordeel te profiteren moest vroeger een notariële akte worden opgemaakt. Tegenwoordig volstaat een periodieke schenkingsovereenkomst die je zelf mag invullen en naar ons op kunt sturen.

Hoeveel kan ik van de belasting aftrekken?

De hoogte van jouw inkomen bepaalt hoeveel geld je terugkrijgt van de belasting. Dit kan variëren van 19 procent tot bijna 50 procent. Het is goed om te weten hoeveel je terugkrijgt van de belasting. Deze informatie kun je vinden op de website van de belastingdienst.  Vanwege dit voordeel van de belastingdienst overwegen veel mensen een hogere gift te doen omdat deze toch aftrekbaar is. Een voordeel voor het goede doel en voor je eigen portemonnee. 

Periodiek belastingvrij schenken is heel eenvoudig

Is periodiek schenken aan Dokters van de Wereld wat voor jou? Dit kan heel eenvoudig via een periodieke schenkingsovereenkomst (PDF). Vul de overeenkomst (digitaal) in. De uitgeprinte en ondertekende overeenkomst kun je in een gesloten envelop zonder postzegel opsturen naar:

Dokters van de Wereld
Antwoordnummer 11721
1000 RA Amsterdam

Nadat wij de overeenkomst hebben ontvangen, sturen wij snel een door ons ondertekend exemplaar terug. Deze moet je goed bewaren, omdat de Belastingdienst ernaar zou kunnen vragen. Op het moment van betaling van de eerste termijn is jouw periodieke schenking aan Dokters van de Wereld een feit en vanaf dan op te voeren als aftrekpost bij de Belastingdienst. In jouw belastingaangifte moet je het bedrag, onze naam Dokters van de Wereld en ons RSIN (fiscaal identificatienummer) invullen. Ons RSIN is 807110917.

Eenmalige belastingvrije giften

Een eenmalige gift is aftrekbaar van de belasting als het bedrag tussen de 1 en 10 procent van jouw drempelinkomen is. Kies je hiervoor? Dan kun je hier een eenmalige donatie doen en die opgeven bij je belastingaangifte van dat jaar. Om precies te weten hoe eenmalige giften fiscaal aftrekbaar zijn, ga je naar de website van de Belastingdienst.

Belangrijke gegevens

  • ABNAMRO NL11ABNA 0491 7178 06
  • KvK 40539494
  • RSIN 807110917 (ANBI)
Relatiemanager
Janna Moree
Meer weten over de mogelijkheden van belastingvrij schenken? Neem dan contact met mij op.