Eind september was het Open azc dag. Op veertig locaties in heel Nederland openden asielzoekerscentra hun deuren voor het publiek. Doel: ontmoetingen tussen azc-bewoners en Nederlanders. Ook Dokters van de Wereld was aanwezig.

Een asielzoekerscentrum (AZC) is een plek waar je waarschijnlijk niet zo snel komt. Des te interessanter als je er tóch een kijkje kunt nemen. Het is het tijdelijke thuis van zoveel nieuwkomers in Nederland. Dokters van de Wereld stond deze dag met een stand ook op het terrein van het AZC in Nieuw West om voorlichting te geven over het Zorgcafé. Ook in het AZC in Nijmegen bracht ons team het werk van Dokters van de Wereld onder de aandacht. Wat opviel die dag was de goede sfeer. Het was druk bezocht!

Kijkje achter de schermen

Buiten naast het centrale gebouw staat een springkussen waar Nederlandse en buitenlandse kinderen zich uitgelaten samen vermaken. Een groep meisjes springt touwtje, terwijl Nederlandse ouders druk in gesprek zijn met bewoners van het asielzoekerscentrum. Als je niet beter zou weten, zou het ook een gezellige burendag kunnen zijn. Een blik naar links bewijst echter het tegendeel. Daar staan de tijdelijke woningen van asielzoekers. Groen-witte blokken keurig opgesteld in een vierkant. Bij sommige blokken staat de voordeur open en zitten bewoners op de trap. Andere woningen zien er verlaten uit. In het midden is het washok met een aantal wasmachines, een beetje zoals op een camping. Dit is de realiteit en het leven van nieuwkomers in Nederland. Soms hebben mensen geen idee wat het leven in een asielzoekerscentrum inhoudt. Nu heeft iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen. Soms schrikken mensen, anderen zijn blij verrast dat het allemaal goed geregeld is.

Zoals Angelique uit Zaandam. Ze is vandaag voor het eerst in een asielzoekerscentrum. “Ik had geen idee wat ik me erbij voor moest stellen. Maar het valt me honderd procent mee. Alles ziet er goed verzorgd uit. Maar het mooiste is dat de bewoners niet anoniem hoeven blijven en dat er voor hen wordt gezorgd. Ook is de sfeer positief en uitnodigend. Ik ben onder de indruk.”

Bij de stand van Dokters van de Wereld is het druk. Petra Wisse, coördinator van het Zorgcafé van Dokters van de Wereld: “Het is belangrijk dat we hier vandaag zijn om het Zorgcafé onder de aandacht te brengen bij bewoners, bezoekers en andere organisaties. Dit is immers een plek waar iedereen zijn eigen steentje bij kan dragen aan het welzijn van nieuwkomers en asielzoekers”