Na de verwoestende bosbranden ondersteunt Dokters van de Wereld de getroffen bevolking en zorgcentra

De branden in Griekenland hebben een ravage veroorzaakt: 2500 huizen werden vernield, 12.760 hectare liggen in as en 250 mensen zijn dakloos geworden. Omdat de publieke zorgcentra onderbemand zijn en de medewerkers niet opgeleid zijn in het omgaan met dergelijke rampsituaties, werd aan Dokters van de Wereld ondersteuning gevraagd door de Griekse overheid.

“De meest voorkomende aandoeningen die we behandelen zijn brandwonden, longaandoeningen en posttraumatische stressstoornissen. Maar we zien ook mensen die dakloos zijn geworden en hulp vragen en mensen die we doorverwijzen bij hun vragen rond schadeclaims.” Vertelt Maritina Papamitrou, medewerker van Dokters van de Wereld vanuit Athene. “Op dit moment staat de dodenteller op 91. 52 mensen liggen nog in het hospitaal met ernstige brandwonden. Momenteel voeren we zo’n 25 consultaties per dag uit, maar het aantal hulpbehoevenden stijgt nog elke dag.”

De gevolgen van de ravage zullen de komende dagen en weken in omvang toenemen. Daarom heeft de Griekse overheid Dokters van de Wereld gecontacteerd met de vraag extra ondersteuning te bieden: “De lokale medewerkers van de bestaande zorgcentra draaien overuren en bieden de klok rond medische en psychische hulp. Maar gezien de situatie is er nood aan extra mankracht. Bovendien zijn deze lokale medewerkers niet getraind in natuurrampen van deze omvang. Daarom heeft Dokters van de Wereld Griekenland beslist de zorgstructuren te ondersteunen.”

Dokters van de Wereld heeft extra psychologen en artsen ingezet in de hospitalen en doet ook huis-aan-huisbezoeken om de noden van de bewoners in de getroffen gebieden in kaart te brengen: “Vooral oudere mensen zijn kwetsbaar en leven vaker geïsoleerd. Deze huisbezoeken zijn preventief van groot belang.”

Dokters van de Wereld Griekenland koppelt de hulpactie aan een giftoproep naar de Europese burgers: “We hebben extra hulp nodig om de medische zorg, psychische zorg en sociale zorg te kunnen financieren. Daarnaast willen we een fonds oprichten voor de getroffen burgers. Dat geld willen we rechtstreeks bezorgen aan de getroffen bevolking, in samenwerking met de sociale diensten van de getroffen gemeenten.”