In veel landen blijven mensen invalide na een botbreuk, omdat hun breuken nooit goed behandeld zijn. Dokters van de Wereld ontwikkelde – samen met artsen van Global Surgery Amsterdam en het Haydom Lutheran Hospital in Tanziana – een chirurgische training en gaven die afgelopen juni aan lokale collega’s in het Oost-Afrikaanse land. Ook zagen zij patiënten zoals Mwananje, die al maanden in het ziekenhuis ligt nadat een boom zijn beide benen verbrijzelde.

Verbrijzelde benen

Tijdens de basiscursus ‘Open fracturen’ brengen de deelnemers ook complexe casussen in. Daarop bezoeken onze vrijwillige artsen al snel de 47-jarige Mwananje, die op dat moment al acht maanden in het ziekenhuis ligt. In oktober vorig jaar, tijdens het zagen, verbrijzelde de val van een 10-meter hoge boom zijn beide benen. Maar hoewel Mwananje al drie operaties achter de rug heeft, zijn de botbreuken nog altijd niet geheeld.

De kans dat Mwananje ooit weer kan lopen is klein: een deel van zijn bot blijkt afgestorven. Toch maken de Nederlandse en Tanzaniaanse trainers een behandelplan en verwijderen het dode bot tijdens een complexe operatie. Het gezonde bot wordt met externe pennen op elkaar aangesloten. De komende weken wordt Mwananjes herstel nauwlettend in te gaten gehouden. Hij is blij dat de operatie is uitgevoerd, maar voelt zich nog altijd onzeker en angstig over zijn toekomst.

Talloze brandwonden

Hoewel ons bezoek voornamelijk in het teken van botbreuken staat, reizen er ook vrijwillige, plastische chirurgen mee naar Tanzania. In het land waar veel inwoners nog altijd afhankelijk zijn van olielampen, komen brandwonden vaak voor. Ook de 15-jarige Anaeli kreeg als baby een brandende olielamp over haar heen, waarbij haar linkerhand ernstig beschadigd raakte. Sindsdien functioneert haar hand nauwelijks: ze kan er niets mee pakken en heeft last van wonden die slecht helen. Specialisten van Dokters van de Wereld en Haydom Lutheran Hospital opereren het zenuwachtige meisje, die na afloop erg blij is: ondanks het dikke verband om haar hand kan ze haar vingers al een beetje bewegen. Een fysiotherapeut zal Anaeli tijdens haar herstel begeleiden, ondertussen droomt Anaeli alvast van een toekomst als kleermaakster.

Donatie

Steun  ons
wereldwijde  werk

Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is om ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd! Doe jij mee met onze strijd?