Meer dan een miljoen gevluchte Rohingya’s leven in het zuiden van Bangladesh in een vluchtelingenkamp. De leefomstandigheden zijn er erg zwaar. De mensen wonen opeenpakt in het overvolle kamp waar het aan alles ontbreekt. Tot overmaat van ramp werd half mei ook de eerste besmetting met het coronavirus in het kamp geconstateerd.
De Rohingya’s worden zwaar getroffen. Ze hebben hun land Myanmar moeten ontvluchten omdat ze er werden vervolgd en hun leven niet zeker waren. Naast dat trauma worden ze in Bangladesh nu geconfronteerd met natuurrampen en infectieziekten, terwijl ze in zeer kwetsbare omstandigheden leven.
Meer dan 20.000 mensen zijn inmiddels in Bangladesh besmet met het virus. In het hele land is een tekort aan medische beschermingsmiddelen en zorgpersoneel. Zo ook in het vluchtelingenkamp. Grote gezinnen wonen er in onderkomens voor een persoon, medische voorzieningen en voorraden zijn ontoereikend en de hygiëne is slecht. Er is geen stromend water en de gedeelde sanitaire voorzieningen verkeren in zeer slechte staat. De verspreiding van infectieziekten in het kamp was sowieso al een grote zorg. Bangladesh gaat het moessonseizoen in en door zware regenval overstroomt de riolering regelmatig, met infectieziekten zoals diarree als gevolg.
De aanwezigheid van het coronavirus in het vluchtelingenkamp heeft een enorme impact op bewoners, lokale gemeenschappen en steungroepen. Sinds april zijn medewerkers van Médecins du Monde Japan (MdM) actief om de vluchtelingen voor te lichten over het voorkomen van infectieziekten. Tot nu toe hebben de teams ongeveer duizend mensen bereikt, voornamelijk ouderen en mensen met een handicap. Maatregelen om verspreiding van infecties te voorkomen worden ingevoerd volgens de WHO-richtlijnen. Alles is gericht op preventie. We zijn ons er terdege van bewust dat als het coronavirus zich verder verspreid in het kamp, het alleen maar moeilijker zal worden voor medisch personeel en supporters van buitenaf om toegang tot het kamp te krijgen.
Akiko Kida, medisch coördinator: “Het gebrek aan medisch personeel en beschermingsmiddelen, de discriminatie en vooroordelen, geruchten en zorgen over het coronavirus in Rohingya-vluchtelingenkampen, dit alles was al een uitdaging. Dat COVID-19 het kamp nu heeft bereikt is weer een extra bedreiging voor de Rohingya. Het brengt deze kwetsbare mensen in een nog moeilijkere situatie. Hoe kunnen we in het kamp vermijden dat ze dicht op elkaar zitten? Zij zijn ontheemd, er is gebrek aan informatie, ze hebben geen bewegingsvrijheid en staan daardoor nog meer bloot aan het risico op infectieziekten.”