Heel mijn leven droomde ik, Erman Akpinar, over een stage in Afrika.  Als medisch student in mijn laatste jaar deed zich een kans voor die ik niet kon afslaan: in de steppe van Tanzania gaat een chirurgische missie onder de naam van Dokters van de Wereld plaatsvinden. Voor het eerst afreizen naar Afrika en ook nog eens helemaal alleen. Dit zou een groot avontuur worden: een lange reis vanuit Nederland naar de onverharde wegen vol met kiezelstenen op 1800 meter hoogte in Tanzania. Zes uur lang in een overvolle land cruiser op weg naar mijn eindbestemming. Daar kwam ik dan uiteindelijk bezweet en bedolven onder het stof aan. The Haydom Lutheran Hospital, het ziekenhuis dat wordt bewaakt door gewapende politiemannen. Bussen vol met mensen wachten op goede zorg die hier wordt gepromoot van mond op mond, van tribe op tribe. Ondertussen helpen de armen de nog armeren op de hoek van de stoffige weg door elkaar van eten te voorzien.

Tijdens de dagelijkse kerkdienst wordt de plastisch chirurgische missie van Dokters van de Wereld aangekondigd door de pastoor. 'Laat iedereen weten dat ze komen, iedereen kent toch wel iemand die hulp nodig heeft.' Zo ook op de afdeling verspreidt het nieuws zich: daktari, daktari saidiya mimi.... (Dokter, dokter, kunnen jullie mij ook helpen?). Talloze mensen liggen op de afdeling met open wonden en botbreuken veroorzaakt door ongelukken. Zo ook Nema van 14 jaar oud. Daar ligt ze dan, op de gang omdat er geen plek meer op zaal is, een deken over haar been om de wond te bedekken voor de andere patiënten. Ze heeft een motorongeluk gehad terwijl ze achterop de toyo (motor) zat, een toenemend probleem in Tanzania. De orthopeden hier hebben goed werk verricht door haar botbreuk te herstellen, alleen moet ze maanden wachten op onze komst om de wond te bedekken. Een grote diepe wond die niet uit zichzelf heelt. Twee maanden lang ligt ze daar al. Haar familie staat haar gelukkig bij en zorgt elke dag voor eten en drinken in afwachting van de missie. Nema is stil en terugetrokken. Ze mist  haar familie, haar school en haar vriendinnen. Het verhaal van Nema bereikt diverse tribes. De Dokters van de Wereld zijn er weer om te helpen. Laat het horen! Laat iedereen weten dat ze er zijn!

Erman Akpinar is voor Dokters van de Wereld in Tanzania om daar onder de vlag van Operatie Glimlach reconstructieve chirurgie te bieden kinderen en (jong)volwassenen.