Dankzij een gulle gift van het Bijlmer Brasafonds kon Dokters van de Wereld vandaag een tandartsbus van Europe Medicare inzetten in Amsterdam. Ongedocumenteerde migranten in Nederland kunnen niet naar de tandarts omdat zij zich niet kunnen verzekeren en omdat het te duur is. Vandaag kregen zij een gratis behandeling.

Het is 8.30 uur. De tandartsbus is nog maar nét geparkeerd of er verzamelt zich al een groepje patiënten voor de ingang. Iedereen is speciaal zo vroeg naar gekomen voor een tandartsbehandeling. Iets wat de meesten al jaren niet meer hebben gehad omdat ze het niet kunnen betalen. Arianne de Jong, directeur van Dokters van de Wereld, vindt het van groot belang dat ongedocumenteerde migranten toegang hebben tot mondzorg. “Veel mensen lijden onnodig veel pijn. Eén op de vijf cliënten die wij tijdens ons spreekuur in de Zorgbus zien heeft tandklachten. Mensen hebben last van bloedend tandvlees, ontstekingen en hoofdpijn. Omdat ze niet verzekerd zijn kunnen ze niet naar de tandarts. Dat moet veranderen.” De tandartsbus van Europe Medicare is een complete behandelkamer inclusief röntgenapparatuur en sterilisatieruimte.

Behandeling in tandartsbus

Blije gezichten

De tandartsbus van Europe Medicare is een complete behandelkamer inclusief röntgenapparatuur en sterilisatieruimte. Op wielen. Een van de mensen die vandaag plaats mocht nemen in de stoel was Gabriël (71) uit Ghana. Gabriël had al lange tijd last van zijn kiezen. Een aantal waren al getrokken. Hij was al bij de Kruispost geweest (een organisatie die medische en psychosociale hulp biedt aan kwetsbare mensen), maar het enige wat ze voor hem konden doen was zijn pijnlijke kiezen trekken. Bang voor nog meer gapende gaten in zijn mond, weigerde Gabriël dit. Via de Zorgbus van Dokters van de Wereld kon hij vandaag terecht in de Tandartsbus. Na ruim een half uur kwam hij gelukkig naar buiten. “Ik ben zo blij! De tandarts heeft alle gaatjes in mijn kiezen gevuld. Ze heeft mijn kiezen gerepareerd en ze gelukkig niet getrokken. Daar ben ik erg dankbaar voor. Ik kan nu weer lachen!”

Geen pijn meer

Ook Ali (43) uit Palestina is blij dat hij vandaag geholpen wordt. Wegens geweld in zijn eigen land vluchtte hij bijna twintig jaar geleden naar Nederland. Ali is al lang niet meer bij een tandarts geweest. Hij heeft onder andere een wortelkanaalbehandeling nodig. Geduldig wacht hij op zijn beurt, hij is dankbaar dat we vandaag een plekje voor hem hebben gereserveerd. Monique was vandaag de tandartsassistent in de bus. Volgens haar was het een geslaagde dag. “We hebben twaalf mensen kunnen helpen. Klachten die we vandaag veel zagen waren cariës, pijn in de mond en we hebben een wortelkanaalbehandeling gegeven. Alle patiënten gingen tevreden en zonder pijn weer weg. Daar doen we het voor.”