Vanwege onze aanwezigheid in Oekraïne én medische expertise is Dokters van de Wereld gastdeelnemer geworden van Giro555 bij de actie voor Oekraïne. ‘Met onze deelname aan Giro555 kunnen we onze bestaande missies in Oekraïne flink opschalen en nog meer slachtoffers bereiken met onze medische noodhulp’, aldus directeur Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld Nederland. Over hoeveel middelen Dokters van de Wereld uiteindelijk kan beschikken voor medische noodhulp wordt in de komende weken duidelijk.

Al sinds 2015 is Dokters van de Wereld in Oekraïne aanwezig om medische hulp te verlenen. In 2014 begon in Oost-Oekraïne de oorlog tussen separatistische groeperingen en het Oekraïense leger. In de afgelopen zeven jaar hebben de mobiele teams van Dokters van de Wereld meer dan 125.000 burgers aan beide zijden van de frontlinie in de Donbas-regio kunnen bereiken met basiszorg, ondersteuning bij seksuele en reproductieve gezondheid en bij geestelijke gezondheidszorg.

Versterken en opschalen

Met de deelname aan Giro555 kan Dokters van de Wereld de bestaande missies in Oekraïne versterken en opschalen. Op dit moment leveren we al medicijnen en medische benodigdheden aan twintig gezondheidscentra in Oekraïne. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we een humanitaire corridor tussen Roemenië en Oekraïne opgezet. Deze week is dan ook een nieuw kantoor en magazijn in Oekraïne geopend. Ook richten we ons op de vluchtelingen die in de grensgebieden aankomen. De eerste activiteiten zijn afgelopen week opgestart in Siret, aan de Roemeens-Oekraïense grens. Naar verwachting zullen wij onze hulpverlening aan vluchtelingen ook op andere plekken snel kunnen opstarten. Verder gaat Dokters van de Wereld zich inzetten om mensen te voorzien van levensreddende geneesmiddelen. Denk aan insuline en aidsremmers. In Oekraïne was namelijk al sprake van een groeiende aidsepidemie.

Toegevoegde waarde

Bij uitzonderlijke rampen slaan de Samenwerkende Hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Dat zijn Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, het Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision. Bij uitzonderlijk grote rampen kunnen ook andere hulporganisaties gastdeelnemer worden van Giro555. Gastdeelnemers voldoen aan een aantal criteria: ze hebben een staat van dienst in het rampgebied, een goed logistiek netwerk ter plaatse en bieden toegevoegde waarde ten opzichte van de bestaande elf Samenwerkende Hulporganisaties, bijvoorbeeld in expertise of een (lokaal) netwerk in specifieke delen van het rampgebied. ‘Dokters van de Wereld past in dit plaatje omdat wij al sinds 2015 actief in Oekraïne zijn en specifiek medische noodhulp verlenen’, aldus Kuipers.