Zuid-Turkije en Noord-Syrië zijn getroffen door een zeer zware aardbeving. In de negen klinieken van Dokters van de Wereld in Noord-Syrië stromen de hele ochtend al slachtoffers binnen. “Om zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen, breidt Dokters van de Wereld de hulpverlening uit”, zegt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, die afgelopen vrijdag nog in het gebied was.

Het epicentrum van de aardbeving lag net buiten de Turkse stad Gaziantep, waar Dokters van de Wereld een kantoor heeft. “Daarvandaan verlenen we medische hulp in Noord-Syrië. In de regio werken ongeveer 250 collega’s. We hebben nog niet iedereen kunnen bereiken”, vertelt Kuipers. “Vóór deze verwoestende ramp waren de omstandigheden al afschuwelijk. Een paar dagen geleden heb ik nog met eigen ogen gezien dat onze collega’s kinderen met cholera moeten behandelen.”

Overlevingspakketten

De klinieken van Dokters van de Wereld zijn vannacht direct opengegaan om zo veel mogelijk slachtoffers te kunnen helpen. Kuipers: “Vanuit onze kantoren in Izmir en Istanbul sturen we noodhulpteams. In de getroffen regio gaan zij overlevingspakketten distribueren met onder meer dekens, water, voedsel en medicijnen.”

Opschalen noodhulp

Om de noodhulp verder op te schalen is Dokters van de Wereld een inzamelingsactie gestart voor de slachtoffers van de aardbeving. Ga naar www.doktersvandewereld.org/aardbeving.