Vandaag is Dokters van de Wereld gestart met psychosociale zorg voor ongedocumenteerden in de Schilderswijk in Den Haag. We bieden begeleiding en ondersteuning aan deze mensen, die moeilijk toegang hebben tot de geestelijke gezondheidszorg, en helpen hen zo nodig verder met een doorverwijzing naar specialistische hulp.

Migranten zonder verblijfsstatus kampen vaak met psychische of psychiatrische problemen, zoals PTSS, maar hebben moeite om hun weg te vinden naar psychische zorg in Nederland. Daarbij zijn de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland lang. In Amsterdam en Rotterdam heeft Dokters van de Wereld al ervaring met het bieden van deze zorg aan kwetsbare groepen, en daar zijn de ervaringen positief. Soms zijn enkele consultaties of gesprekken genoeg om mensen verder te helpen of om de tijd te overbruggen tot ze kunnen doorstromen naar meer specialistische zorg.

"Veel mensen vallen tussen wal en schip en krijgen niet de psychosociale hulp die ze zo hard nodig hebben"

- Marie-Anne van Erp

Marie-Anne van Erp is één van de vrijwillige voorlichters van Dokters van de Wereld: “Veel mensen vallen tussen wal en schip en krijgen niet de psychosociale hulp die ze zo hard nodig hebben. Ik ben heel blij dat we nu ook in Den Haag ondersteuning kunnen bieden aan de kwetsbare groep ongedocumenteerden.”

Lange wachtlijsten

Eerder dit jaar openden wij het eerste psychosociale zorg spreekuur in Amsterdam, de reden van de uitbreiding naar Den Haag is de grote vraag naar laagdrempelige psychische zorg voor ongedocumenteerden in die regio, zegt ook Adriaan Terwindt, Medisch programmamedewerker van Dokters van de Wereld. “Vanwege de lange wachtlijsten is toegang tot GGZ op het moment voor veel mensen lastig. Voor ongedocumenteerden is dit nog veel moeilijker vanwege de taalbarrière en culturele verschillen. Maar ook angst voor registratie en de weg niet kunnen vinden binnen de geestelijke gezondheidszorg speelt een grote rol. Terwijl het juist voor deze groep kwetsbaren zeer belangrijk is dat ze snel hulp krijgen. Veel ongedocumenteerden migranten hebben psychische problemen omdat ze in een uitzichtloze situatie verkeren. Ze zitten vaak in de overlevingsmodus en kampen met slaapproblemen en stressklachten. Daarnaast zien we ook regelmatig posttraumatische stressklachten en verslavingsproblematiek. Dit wil je natuurlijk niet laten escaleren, het is daarom van belang dat ze zo snel mogelijk hulp krijgen.” De spreekuren vinden plaats in de Schilderswijk, omdat een groot deel van onze doelgroep zich hier bevindt. Ook zetten we hier onze Zorgbus in, waar ongedocumenteerden terecht kunnen op het spreekuur voor lichamelijke klachten.

"Snelle psychische hulp is van levensbelang"

- Adriaan Terwindt

Vanaf vandaag kunnen mensen hiervoor óók in Den Haag terecht. Wekelijks op woensdag tussen 10-12u is Dokters van de Wereld aanwezig aan de Hooftskade 87/88, bij het kantoor van VluchtelingenWerk.