Toegang tot anticonceptie blijkt voor vrouwen in Nederland zonder verblijfspapieren een groot probleem. Daarom gaat Dokters van de Wereld ongedocumenteerde vrouwen anticonceptie bieden, zoals het anticonceptiestaafje Implanon. Deze week werden de eerste artsen bij ons op kantoor getraind in het plaatsen en verwijderen van dit implantaat.
Zelf kiezen
Tijdens spreekuren in onze Zorgbus en het Zorgcafé zien we regelmatig kwetsbare vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Terwijl Dokters van de Wereld vindt dat elke vrouw zelf moet kunnen kiezen of ze wél of niet zwanger wil worden. In samenwerking met Verloskundigenpraktijk Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost gaan wij anticonceptie bieden aan vrouwen voor wie dit onbereikbaar is. Een van die middelen is Implanon, een staafje van 4 cm bij 2 mm dat onder de onder de huid van de bovenarm wordt ingebracht. Het anticonceptiestaafje beschermt drie jaar tegen zwangerschap en zal door een aantal artsen op vrijwillige basis worden geplaatst. Omdat dit enige behendigheid vereist kregen de artsen eerst een training door verpleegkundige Diana Gatsjadoerian van Mediq Medisource.
Nieuwsgierig en gemotiveerd
Het is woensdagavond 18.30 uur. De vijf artsen aan tafel hebben er allemaal een lange werkdag opzitten, maar zijn toch erg gemotiveerd. En nieuwsgierig naar het anticonceptiestaafje, want voor de meesten is dit nieuw. Aan de hand van een presentatie en een filmpje legt verpleegkundige Diana uit hoe dit product werkt en hoe je het moet plaatsen. Na de theorie is het tijd voor oefening in de praktijk. Op een kunstarm, een huidkleurig stuk rubber, gaat iedereen aan de slag. Het staafje zelf, een groen buigzaam stukje plastic, bevindt zich in een soort inbrengpen en kan met een relatief eenvoudige handeling in de bovenarm worden gebracht. Binnen een uurtje heeft iedereen het onder de knie.
Culturele achtergrond
Marthe Zeldenrust, arts en medisch vrijwilliger bij Dokters van de Wereld benadrukt het belang van anticonceptie bij ongedocumenteerde vrouwen. “Alle vrouwen hebben het recht om zélf te bepalen of ze zwanger willen worden of niet. Uit onderzoek blijkt dat huisartsen het vaak lastig vinden om met vrouwen met een andere culturele achtergrond hierover te praten. Bij deze doelgroep ontbreekt het aan goede voorlichting. Daarom is het zo belangrijk dat Dokters van de Wereld hen informeert, en indien gewenst voorziet van anticonceptie. Ik hoop dan ook van harte dat vrouwen ons via de Zorgbus en Verloskundigepraktijk Bijlmermeer weten te vinden.” Op de vraag of Marthe zelf ervaring heeft met Implanon antwoordt ze: “Jazeker, ik gebruik dit product zelf ook en ben er zeer tevreden over. Ik kan dus als ervaringsdeskundige aan onze doelgroep uitleggen dat dit een veilig middel is.”