Zorgteam biedt Filipijnse migranten medische hulp en ondersteuning

Ons Zorgteam werkt sinds kort samen met Filipino LGBT Europe om Filipijnse migranten te helpen de zorg te krijgen die ze nodig hebben. De stichting distribueert op verzoek van de Filipijnse ambassade vouchers voor voedselhulp van het Rode Kruis aan kwetsbare Filipino’s in Amsterdam. Deze groep mensen is moeilijk te bereiken voor ons. Ze kennen Dokters van de Wereld vaak niet en weten dus ook niet wat we voor hen kunnen betekenen. De samenwerking met Filipino LGBT Europe is dan ook een uitgelezen kans om contact met hen te maken. Vrijdag 19 februari stonden we met de Zorgbus bij de Mozes en Aäronkerk waar vrijwilligers van Filipino LGBT Europe de voedsel vouchers uitdeelden.

Veel Filipino’s in Nederland raakten in de problemen het afgelopen jaar. Voor de pandemie werkten ze voornamelijk in het informele circuit, bijvoorbeeld in de huishouding of in de horeca. Ze hadden hun leven redelijk goed op orde. Toen de coronacrisis uitbrak raakten velen hun baan kwijt. Tegelijkertijd verslechterde de toegang tot zorg voor deze groep door alle maatregelen om de pandemie te bedwingen. Even naar de dokter gaan werd opeens zo goed als onmogelijk.

Extra noodhulp

“We zien deze groep steeds meer”, vertelt Britt Kos, medewerker Zorgrecht van DvdW. “Mensen die zich in principe prima kunnen redden zolang ze werk hebben, die daardoor zorg kunnen betalen. Maar die nu steeds meer in beeld komen omdat hun werk wegvalt.” Het was dan ook goed nieuws dat de Postcode Loterij ons eind vorig jaar een eenmalige extra bijdrage schonk, waardoor we onze noodhulp konden opschalen. Zoals bijvoorbeeld dit extra spreekuur voor de Filipino’s.

Zwangere vrouw

De opkomst in de Mozes en Aäronkerk was hoog. De mensen die een voucher kwamen ophalen, werden uitgenodigd om kennis te maken met Dokters van de Wereld en onze medische vrijwilligers stonden voor hen klaar. Veel Filipino’s kennen het Nederlandse zorgsysteem niet. “Negen van de tien hebben geen huisarts, omdat ze niet weten dat ze daar recht op hebben”, vertelt Britt. “Veel van de mensen die onze artsen hebben gezien, bleken een erg hoge bloeddruk te hebben. Heel zorgelijk, want met een ongecontroleerde hoge bloeddruk verhoog je de kans op hart- en vaatziekten. Ook hebben we een vier maanden zwangere vrouw gezien die nog helemaal geen controles had gehad, met alle risico’s van dien. Ook waren er behoorlijk wat mensen met stressklachten door de pandemie.”

Maandelijks spreekuur

Het eerste spreekuur was een succes en dit is nog maar het begin van deze mooie samenwerking. Het voornemen is om vanaf nu een keer per maand op dezelfde locatie waar Filipino LGBT Europe vouchers uitdeelt, spreekuur te houden.